Samsom betreurt onrust over zorgpremie - ‘PvdA wil verantwoordelijkheid nemen’

Samsom afgelopen week op een partijbijeenkomst in Utrecht. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

PvdA-leider Diederik Samsom betreurt het dat er grote maatschappelijke onrust is ontstaan over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zei hij vanmiddag op het PvdA-congres in Den Bosch. Samsom riep zijn leden verder op het regeerakkoord goed te keuren omdat het volgens hem een “evenwichtig pakket” is.

Samsom zei over de onrust rond de zorgpremie dat deze volgens hem ten onrechte is ontstaan. De media zouden “halve of onvolledige berekeningen” hebben verspreid en daardoor zouden grote groepen mensen zich ten onrechte veel zorgen zijn gaan maken. Samsom benadrukte dat bij de uitwerking van de maatregel gekeken zal worden naar “onbedoelde effecten” en dat maatwerk “mogelijk is”.

De woorden van Samsom staan in contrast met hetgeen PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in het AD zei. Spekman zei dat de onrust binnen de VVD niet mag betekenen dat het plan rond de zorgpremie opeens anders wordt. “We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren”, aldus de voorzitter.

Samsom: geen gemakkelijk akkoord, maar we zetten stappen voorwaarts

In zijn openingstoespraak prees Samsom het regeerakkoord als een “evenwicht pakket waar de PvdA trots op kan zijn”. Hij zei dat zijn partij in moeilijke tijden verantwoordelijkheid wil nemen voor de toekomst van Nederland. VVD en PvdA willen volgens Samsom afrekenen met “tien jaar van chagrijn en negatief uitruilen” en “echte stappen voorwaarts maken”.

Samsom benadrukte dat het regeerakkoord “geen gemakkelijk akkoord” is en dat er in de komende jaren ingrijpende maatregelen zullen worden doorgevoerd die voor iedereen voelbaar zijn. Samsom waarschuwde ook dat de Nederlandse economie de crisis nog lang niet te boven is:

“Het zal ons jaren kosten om uit deze crisis te herrijzen. De tijden van makkelijke groei zijn echt voorbij. Het worden dus geen makkelijke, maar moeilijke jaren.”

Congres stemt later vanmiddag over akkoord

Na de toespraak van Samsom begon op het inhoudelijke debat over het regeerakkoord. De verwachting is dat veel PvdA’ers kritische vragen zullen hebben over de miljard euro die het kabinet gaat bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Ook zijn PvdA’ers kritisch over de verkorting van de WW-duur, het strafbaar stellen van illegaliteit en het vragen van een eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

Later vanmiddag keurt het congres het akkoord naar verwachting goed en houdt Samsom nog een tweede toespraak.