Rosenboom, Shrek, Bløf en Museumnacht

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

Stillevens van Erik Mattijssen in Oss

De stillevens en interieurs van Erik Mattijssen (1957) zijn uitnodigend, gezellig haast. In de boerenkeukens, op papier gezet met potlood, pastelkrijt en gouache, liggen de etenswaren smakelijk uitgestald. Worsten hangen aan touwtjes te drogen. Voor Mattijssen zijn het ook een soort zelfportretten. Ze zijn samengesteld uit herinneringen uit zijn jeugd, aan reizen, plekken waar hij geweest is. Museum Jan Cunen in Oss toont een deel van zijn werk.

Expositie Erik Mattijssen, t/m 7/1 in Jan Cunen, Oss

Bløf viert 20ste verjaardag in Ziggo Dome

Bløf viert zijn twintigjarig jubileum met een concert in de Ziggo Dome. Het is een terugblik op hits als Wat zou je doen, Liefs uit Londen, Holiday In Spain en Alles Is Liefde. De band uit Zeeland, met o.a. zanger/gitarist Paskal Jakobsen en tekstschrijver/bassist Peter Slager, reisde de wereld over voor UMOJA, een veelkleurig crossoverproject met musici in vele landen. De Best Of-cd is net verschenen.

Muziek Bløf, concert 3/11 in Ziggo Dome, Amsterdam.

De nieuwe Rosenboom

Te koop: 15 minuten roem. Wie wil kan zich tegen betaling naar de bioscoop laten rijden, over de rode loper schrijden en zichzelf bewonderen op het witte doek. Dit plannetje van het Koot & Bie-achtige duo Eddie en Lou is een doorslaand succes in De rode loper, Thomas Rosenbooms nieuwe, korte roman.

Boek Thomas Rosenboom: De rode loper

Shrek, de musical

Shrek begon in 1990 als fabeldier in een populair Amerikaans kinderboek. Hij werd wereldberoemd als de groene oger met de kokervormige oortjes in de Dreamworks-films. Daarna kwam de Broadway-musical Shrek, en de eerste Nederlandse versie is minstens drie maanden in de RAI. William Spaaij (vorig seizoen de jonge Ramses Shaffy) vermomt zich nu als Shrek. Kim-Lian van der Meij speelt prinses Fiona en Koefnoens Paul Groot is de kleine heerser Farquaad.

Musical ‘Shrek’, RAI Amsterdam. première 4/11. Inl: theaterhits.nl

Museumnacht

Zaterdag is de Amsterdamse Museumnacht. Er doen 50 musea mee en er zijn zo’n 250 evenementen. Onder meer een workshop tassen maken in Tassenmuseum Hendrikje, films kijken in de Oude Kerk, vleesetende planten voeren bij de Hortus en sterren kijken bij Artis Planetarium. Ook de vaste collecties en tijdelijke exposities zijn te bezichtigen.

Museumnacht Amsterdam, 3/11, museumnachtamsterdam.nl