PvdA-voorzitter: zorgplan uitstekend, niet opeens minder nivelleren

Nivelleren is “een feest” en de PvdA is niet van plan coalitiepartner VVD tegemoet te komen als het gaat om het plan voor de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in een interview met het AD.

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt nivelleren 'een feest' en is niet van plan de VVD tegemoet te komen. Foto ANP / Phil Nijhuis

Nivelleren is “een feest” en de PvdA is niet van plan coalitiepartner VVD tegemoet te komen als het gaat om het plan voor de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman vanochtend in een interview met het AD.

Bij de VVD is de afgelopen dagen grote onrust ontstaan over de plannen met de zorgpremie, die ervoor kunnen zorgen dat mensen met middeninkomens en hoge inkomens honderden euro’s per maand extra premie moeten gaan betalen.

Rutte beloofde gisteravond maatvoering bij de invoering van het plan en te zullen “kijken wat dat betekent voor groepen mensen”. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei donderdag dat er geen sprake mag zijn van “gekke uitschieters”.

‘We gaan nu niet opeens een beetje minder nivelleren’

PvdA-voorzitter Spekman vindt dat de onrust binnen de VVD niet mag betekenen dat het plan rond de zorgpremie opeens anders wordt. “We gaan nu niet zeggen: laten we een beetje minder nivelleren,” zegt hij vandaag in het AD. Volgens Spekman is het plan juist rechtvaardig:

“Waarom is het nodig dat mensen die het al goed hebben er elke keer weer op vooruitgaan? Terwijl we de afgelopen jaren wel heel grote offers hebben gevraagd van mensen op en vlak boven het minimumloon en aan mensen met een uitkering.”

Elders in het interview noemt Spekman nivelleren “een feest” en zegt hij dat het “heel redelijk” is dat een stel met twee hoge inkomens ruim 450 euro per maand aan zorgpremier gaat betalen. “‘Waarom moet ik medelijden hebben met die mensen?”, vraagt Spekman zich af. De PvdA-voorzitter is juist trots op het onderhandelingsresultaat:

“Je gaat het natuurlijk niet extra inwrijven bij de VVD of heel erg triomfantelijk lopen doen. Maar dat er verschillende politieke overtuigingen zijn bij het gemiddelde VVD-lid en het gemiddelde PvdA-lid, lijkt me helder.”

Uitspraak komt op dag van belangrijk PVdA-congres

De uitspraken van Spekman komen op de dag van het PvdA-congres in Den Bosch. Op dat congres, dat vanmiddag om twaalf uur begint, moeten de leden van de PVdA instemmen met het regeerakkoord. Het is de verwachting dat er de nodige kritiek op een aantal onderdelen van het akkoord zal klinken, maar dat een overgrote meerderheid van de leden zal instemmen.