PvdA-leden stemmen over akkoord - ‘begrip voor lastige keuzes Samsom’

Diederik Samsom verdedigt vandaag op het PvdA-congres het regeerakkoord tegenover de leden van zijn partij. Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leden kunnen zich vandaag uitspreken over het regeerakkoord. Om twaalf uur begint in de Brabanthallen in Den Bosch het zogenoemde formatiecongres. Als de leden akkoord gaan kan het nieuwe kabinet maandag beëdigd worden.

Partijvoorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom verdedigen samen het regeerakkoord dat met de VVD is gesloten. Het partijbestuur oordeelde al eerder positief over het akkoord. De PvdA heeft in haar statuten staan dat leden zich uit moeten spreken over een akkoord voordat de partij in een kabinet kan stappen.

Samsom al dagen bezig akkoord fel te verdedigen

Samsom was de afgelopen dagen in het land om het regeerakkoord bij lokale PvdA-afdelingen te verdedigen. Op een bijeenkomst in Utrecht had de PvdA-leider niet erg moeilijk, schreef onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet in NRC Handelsblad:

Ze hadden begrip voor de lastige keuzes die Samsom had moeten maken, en waardering voor de concessies die hij had afgedwongen. We hebben toch maar mooi een VVD-premier die ineens praat over “eerlijk delen”.

De PvdA-leider is de laatste dagen ook op Twitter heel druk om vragen over het regeerakkoord te beantwoorden. Sinds dinsdag probeert hij met zo’n tien à twintig tweets per uur Nederland te onderwijzen over de echte gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie die VVD en PvdA hebben afgesproken. Een kleine selectie van zijn tweets:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom @RBBNG verpleegkundigen (salaris tot 40.000) gaan erop vooruit. En specialisten (200.000) leveren salaris en zorgpremie in.
Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom @moniqueploeg met 2 keer 50.000 euro verdien je 100.000 euro. Dat is geen middeninkomen. Minder dan 10% van Nederland verdient dat.

‘PvdA gaat het nog moeilijk krijgen met achterban’

Een aantal zaken uit het regeerakkoord valt niet goed bij de PvdA-achterban. Zo was er op de bijeenkomsten in het land de afgelopen dagen veel kritiek op de miljard euro die het kabinet gaat bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Ook waren er klachten en bezorgde vragen over het inkorten van de werkloosheidsuitkering van 38 naar 24 maanden, en over het strafbaar stellen van illegaliteit. De eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg viel ook slecht.

Oud-informateur en voormalig PvdA-leider Wouter Bos zegt vanochtend in een interview met de Volkskrant dat hij verwacht dat de sociaal-democraten nog moeite zullen krijgen met het verkopen van de maatregelen uit het akkoord aan hun achterban:

“De PvdA krijgt het nog moeilijk genoeg met de eigen achterban over tal van dingen die nu nog papier zijn, maar die straks in de harde realiteit buitengewoon veel pijn zullen veroorzaken. Ook partijpolitieke pijn.”

Onrust bij coalitiepartner VVD veel groter

Bij de VVD is de onrust over deelname aan het kabinet veel groter. Veel liberalen vroegen zich deze week af of de leden niet ook de mogelijkheid moeten hebben om te stemmen over het regeerakkoord. Veel VVD’ers zijn het niet eens met het invoeren van een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Partijleider Mark Rutte liet weten dat de VVD deze traditie met congressen niet heeft. Wel trekken VVD-politici de komende tijd het land in om de pijnlijke maatregelen uit het regeerakkoord uit te leggen aan de achterban.