PvdA stemt in met regeringsdeelname

Partijleider Diederik Samsom vanmiddag op het PvdA-congres in Den Bosch. Foto ANP / Michael Kooren

De leden van de PvdA hebben op het congres in Den Bosch vanmiddag zo goed als unaniem ingestemd met deelname aan het kabinet Rutte-II. Nu de partij akkoord is met het leveren van bewindslieden, kan het nieuwe kabinet van VVD en PvdA komende maandag worden beëidigd.

De PvdA heeft in haar statuten staan dat leden zich uit moeten spreken over een akkoord voordat de partij in een kabinet kan stappen. Op het congres werd vanmiddag gedebatteerd over het door partijleider Diederik Samsom uitonderhandelde regeerakkoord. Hoewel er kritische vragen waren over bijvoorbeeld de bezuinigingen op ontwikkelingshulp en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg, waren er bijna geen leden die niet instemden met toetreding tot het nieuwe kabinet.

‘Evenwichtig akkoord waar PvdA trots op kan zijn’

Samsom verdedigde het akkoord eerder vanmiddag als een “evenwichtig pakket waar de PvdA trots op kan zijn”. Hij zei dat zijn partij in moeilijke tijden verantwoordelijkheid wil nemen voor de toekomst van Nederland, hoewel hij benadrukte dat het “geen makkelijk akkoord” is.

De PvdA-leider zei over de onrust rond de zorgpremie dat deze volgens hem ten onrechte is ontstaan. Samsom benadrukte dat bij de uitwerking van de maatregel gekeken zal worden naar “onbedoelde effecten” en dat maatwerk “mogelijk is”.

Nieuwe kabinet maandag op bordes

De instemming van het PvdA-congres was het laatste formele obstakel voor de totstandkoming van het tweede kabinet-Rutte. Formateur Rutte heeft de afgelopen dagen alle kandidaat-bewindslieden ontvangen en maakt vanavond officieel bekend wie dat zijn. Dan wordt ook duidelijk of Rutte’s nieuwe ministersploeg in het openbaar zal worden beëidigd, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil.

Na de bordesscene met de koningin op Huis Ten Bosch vindt er maandagochtend nog een belangrijke gebeurtenis plaats: het constituerend beraad, de eerste ministerraadsvergadering. Uit het verleden is bekend dat ministers en staatssecretarissen op dat moment nog details konden veranderen, of dat er nog delen van portefeuilles werden gewisseld.

Volgende week donderdag, als premier Rutte terug is van zijn reis naar Turkije, vindt het debat over de regeringsverklaring plaats.