Peilingen: Obama op winst in de meeste swing states. Maar wat zegt dat?

De presidentskandidaten tegenover elkaar. Foto Reuters

De kans dat Barack Obama komende week gaat winnen op kiesmannen is gisteren gestegen naar 83,7 procent, zo blijkt uit een berekening gedaan door de New York Times. In 19 van de 22 verschenen peilingen van in totaal tien swing states staat Obama op winst. De krant legt daarbij uit wat dat precies betekent.

President Obama en de Republikein Mitt Romney moeten zoveel mogelijk kiesmannen verzamelen, zo legde buitenlandredacteur Ykje Vriesinga gisteren uit. Wie er dinsdag minstens 270 binnenhaalt, wint.

De meeste staten zijn al vergeven, dus de campagneteams concentreren zich alleen nog maar op de staten waar de uitslag nog alle kanten op kan, de swing states. De handige overzichtswebsite Real Clear Politics schreef gisteren over de strijd om de kiesmannen, en geeft een uitgebreide analyse welke staten Obama en Romney nodig hebben voor een overwinning.

Berusten de peilingen op toeval?

Gisteren verschenen van tien van deze swing states 22 afzonderlijke peilingen. Daaruit blijkt dat Obama volgens 19 van deze peilingen op winst staat. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze polls een wel heel erg vertekenend beeld geven van de kansen die Romney nog heeft. Toch lijkt het er volgens de cijfers die FiveThirtyEight in opdracht van de krant gebruikt sterk op dat het voordeel dat Obama lijkt te hebben niet op toeval berust. De kans dat je in 19 van 22 gevallen kop gooit in plaats van munt is namelijk ongeveer een op 50.000.

Als een soort advocaat van de duivel geeft de NYT nog wel drie redenen waarom de cijfers nog niet betekenen dat Obama waarschijnlijk een heel groot voordeel heeft op zijn rivaal Romney. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de peilingen niet representatief zijn, en een scheef beeld van een staat geven.

Ten tweede is het mogelijk dat er in de komende dagen een totaal onvoorziene gebeurtenis plaatsvindt die alle kansen van de kandidaten weer verandert. Tot slot is het alsnog mogelijk dat die ene situatie uit 50.000 toch de werkelijkheid is. De peilingen zijn online te vinden en persoonlijk te analyseren.