Openbaar vervoer New York weer op gang na Sandy - stroom deels terug

Tachtig procent van de metro’s in New York rijdt weer, zo heeft gouverneur Andrew Cuomo vanmiddag laten weten. Daarnaast komen de werkzaamheden in de haven weer op gang en is in een deel van de stad de stroomvoorziening hersteld na de storing die orkaan Sandy veroorzaakte.

De helft van de Verrazano Narrows Bridge, horend bij Brooklyn, was vanochtend nog donker als gevolg van orkaan Sandy. Foto AP/ Seth Wenig

Tachtig procent van de metro’s in New York rijdt weer, zo heeft gouverneur Andrew Cuomo vanmiddag laten weten. Daarnaast komen de werkzaamheden in de haven weer op gang en is in een deel van de stad de stroomvoorziening hersteld na de storing die orkaan Sandy veroorzaakte.

Het meest zuidelijke deel van Manhattan is weer voorzien van stroom, andere delen zitten nog zonder. In de twaalf getroffen staten zitten in totaal nog ongeveer 4,5 miljoen Amerikanen zonder stroom. De elektriciteit viel maandagnacht uit toen orkaan Sandy aan de Oostkust van de Verenigde Staten aan land kwam, en het leven in New York plat legde.

Tachtig procent metro’s rijdt weer

Vanmiddag meldde de gouverneur verder dat er via de haven weer volop benzine wordt aangevoerd. De brandstofvoorziening van de stad is de komende dagen een belangrijke prioriteit voor de haven. Het openbaar vervoer ligt deels nog stil, maar inmiddels kan tachtig procent van de metro’s weer rijden. Daarnaast is bekend gemaakt dat het grondgebied rond het World Trade Center watervrij is gemaakt.

De marathon van New York die eigenlijk morgen plaats zou vinden is gisteren definitief afgelast door de burgemeester: “We willen geen donkere wolken laten hangen over de wedstrijd en diens deelnemers, vandaar dat we hebben besloten om die af te blazen. We willen geen controverse over een atletisch evenement.”

Springsteen in Jon Bon Jovi traden op voor slachtoffers

Gisteravond vond een benefietconcert plaats in New York, georganiseerd door televisiezender NBC. Onder anderen Jon Bon Jovi, Sting, Christina Aguilera en Bruce Springsteen traden hierbij op. Diverse bedrijven zegden toe enkele miljoenen over te maken aan het Rode Kruis om slachtoffers van Sandy bij te staan, maar de gehele opbrengst is nog niet bekend.

Dodental opgelopen tot 98

Het aantal mensen dat aan de Amerikaanse oostkust is omgekomen als gevolg van de orkaan Sandy, is opgelopen tot 98, zo bleek gisteren. In New York alleen vielen 40 doden. Vooral Staten Island, onderdeel van de stad New York, werd zwaar getroffen: daar vielen 20 doden. De politie verwacht dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen.

Maandag begon Sandy aan zijn verwoestende tocht langs de Amerikaanse oostkust. In het Caribisch gebied vielen voor die tijd 69 doden, van wie 54 in Haïti en 11 in Cuba. In Canada kwamen twee mensen om.

De gevolgen van de storm zijn veelvuldig in beeld gebracht: