Obama trots op banencijfers, Romney vreest nieuwe recessie

Obama ziet in de nieuwste werkloosheidscijfers uit de VS het bewijs dat zijn regering “meetbare vooruitgang” heeft geboekt in het bestrijden van de economische crisis. Romney stelde een paar dagen voor de presidentsverkiezingen juist dat Obama’s aanpak van de crisis is mislukt.

Obama gisteren op een campagnerally in de cruciale 'swing state' Ohio. Foto Reuters / Jason Reed

Obama ziet in de nieuwste werkloosheidscijfers uit de VS het bewijs dat zijn regering “meetbare vooruitgang” heeft geboekt in het bestrijden van de economische crisis. Romney stelde een paar dagen voor de presidentsverkiezingen juist dat Obama’s aanpak van de crisis is mislukt.

De president sprak gisteravond in Ohio, één van de ‘swing states’ die komende dinsdag beslissend zullen zijn tijdens de verkiezingen. Obama wees op het werkloosheidspercentage van 7,9 procent, dat weliswaar ietsje hoger is dan vorige maand, maar toen kwam het voor het eerst in vier jaar onder de acht procent uit. “We zien hoe verandering eruit ziet”, aldus Obama. “Maar we hebben meer werk te doen”.

Obama stelde dat Romney geen alternatieven biedt voor zijn beleid en wil terugkeren naar het roekeloze economische beleid dat volgens de president tot de huidige crisis heeft geleid. Hij beschuldigde de Republikein ook van het verspreiden van leugens over de Amerikaanse auto-industrie in Ohio. General Motors en Chrysler zouden volgens Romney banen uit de staat naar China verplaatsen, terwijl de bedrijven dat ontkennen. Obama:

“Ik weet dat we dichtbij de verkiezingen komen, maar dit is geen spelletje. Dit gaat om de banen van mensen. Dit gaat om de levens van mensen. [...] Je kunt hardwerkende Amerikanen niet bang maken in de hoop wat extra stemmen te winnen.”

Romney: Obama weet niet hoe je banen moet creeëren

Romney was op zijn beurt een stuk minder enthousiast over de nieuwste banencijfers. De Republikein ziet in de cijfers juist het bewijs dat de Amerikaanse economie “tot stilstand is gekomen” onder Obama en zegt te vrezen dat de VS in een nieuwe recessie belanden als Obama wordt herkozen. “Hij heeft nooit leiderschap getoond”, aldus Romney, die de president ervan beschuldigde niet te begrijpen hoe je nieuwe banen moet creeëren.

In de landelijke peilingen gaan Obama en Romney nog steeds nek-aan-nek, maar in de genoemde ‘swing states’ zal komende dinsdag de beslissing vallen. In de meeste van die belangrijke staten heeft Obama in de peilingen een voorsprong op Romney.