Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

NS roept reizigers op tot actie bij geweld tegen personeel

De agressie tegen conducteurs in treinen neemt volgens de NS problematische vormen aan. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De NS roept treinreizigers op in actie te komen bij agressie en geweld tegen NS-personeel. Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een open brief die vanochtend op de website van de NS is gepubliceerd.

In de brief stelt Thijssen “niet zonder de hulp van onze reizigers te kunnen”. De directeur vraagt getuigen van een escalerend incident “oren en ogen open te houden en een helpende hand te bieden waar nodig en mogelijk. NS-personeel kan niet overal tegelijk zijn.” Wel waarschuwt Thijssen dat persoonlijke veiligheid altijd voorop staat.

In de brief verwijst de NS-directeur naar een geweldsincident van vorige week zaterdag. Toen werd een 58-jarige conducteur op het station van Geldrop bewusteloos geslagen door een zwartrijder. Thijssen schrijft dat zo’n incident niet op zichzelf staat. Volgens haar waren dit jaar al tientallen van har collega’s “één of meerdere dagen uitgeschakeld” door fysiek geweld van reizigers.