Nieuwsoverzicht

Anne Frank Stichting koopt archief van Otto Frank

Amsterdam. De Anne Frank Stichting heeft een verzameling brieven, foto’s en documenten verworven van de vader van Anne Frank, Otto. De collectie komt uit de nalatenschap van acteur Joseph Schildkraut, die begin jaren vijftig contact had met Otto Frank ter voorbereiding van zijn vertolking van hem in de toneelbewerking van Annes dagboek. Een belangrijk deel van het archief bestaat uit documenten die Otto Frank in de periode 1936-1941 schreef. In de stukken, die Joseph Schildkraut kreeg van Franks goede vriend Nathan Straus, staan de emigratiepogingen omschreven van de Franks. Otto heeft geprobeerd met zijn gezin naar de Verenigde Staten te verhuizen, maar moest uiteindelijk in Amsterdam onderduiken.

Naast informatie over de voorgenomen emigratie geeft de briefwisseling inzicht in het leven van de familie Frank tijdens het onderduiken. Op de foto’s zijn naast de bewoners van het Achterhuis ook hun helpers te zien, onder wie Johannes Kleiman, Bep Voskuijl en Miep en Jan Gies. De Otto Frank-collectie zou deze maand in New York worden geveild door de weduwe van Schildkraut. Door bemiddeling van veilinghuis Doyle New York werd de collectie teruggetrokken van de veiling, maakte de Anne Frank Stichting vrijdag bekend. (Novum)

Brand dierenpark Emmen aangestoken

Emmen. De brand die woensdagnacht woedde in het Dierenpark in Emmen, was aangestoken. Dat blijkt uit forensisch onderzoek, meldde de politie vrijdag. Vermoedelijk is er een verband met twee kleine brandjes eerder die nacht in het centrum van Emmen. De politie doet verder geen uitspraken over waar en hoe de brand precies is aangestoken en komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben. De brand in de dierentuin brak rond 3.00 uur uit aan de rand van het park, bij de Hoofdstraat. Een restaurant werd verwoest, de dieren waren niet in gevaar. (Novum)

Achttien doden bij aanslag in Pakistan

Quetta. Bij een aanslag in het zuidwesten van Pakistan zijn vrijdag achttien mensen omgekomen. Twee mannen op motoren openden het vuur op een bus die geparkeerd stond naast een tankstation. Daarbij werd een benzinepomp geraakt die explodeerde en brand veroorzaakte. Alle zestien inzittenden van de bus kwamen om, onder wie acht vrouwen en drie kinderen. De aanslag vond plaats in Khuzdar, in de provincie Baluchistan. De motieven voor de aanslag zijn onduidelijk. Baluchistan is al lang onrustig, nationalisten in het gebied eisen meer autonomie. Bovendien gebruiken Talibaan-strijders de provincie als uitvalsbasis. (AP)

Fraudenetwerk in Roemenië opgerold

Boekarest. In Roemenië zijn vrijdag 33 bankiers en hoge ambtenaren gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een netwerk om geld wit te wassen. Hierbij gaven banken een lening aan niet-bestaande bedrijven. Ook buitenlandse banken zouden betrokken zijn bij dit schandaal, maar sommige daarvan zouden juist slachtoffer zijn geweest van de financiële fraude. (AP)