Nieuwe kabinet voor het eerst bijeen in de Trêveszaal

Het kabinet-Rutte 2 is aan het begin van de avond samengekomen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers – zeven van de VVD en zes van de PvdA – praten in de Trêveszaal aan het Binnenhof in Den Haag onder meer over de details van de portefeuilleverdeling.

Het nieuwe kabinet is vanavond in Den Haag voor het eerst bijeen voor constitutionair overleg. Foto ANP

Het kabinet-Rutte 2 is aan het begin van de avond samengekomen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers - zeven van de VVD en zes van de PvdA - praten in de Trêveszaal aan het Binnenhof in Den Haag onder meer over de details van de portefeuilleverdeling.

De bijeenkomst van de nieuwe ministersploeg werd mogelijk nadat de leden van de PvdA zaterdag op een speciaal partijcongres in grote meerderheid hadden ingestemd met het regeerakkoord. De partijleden werden daar toegesproken door onder anderen partijleider Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, de leider van het PvdA-smaldeel in het kabinet.

Na afloop van het constituerend beraad stuurt formateur Mark Rutte (VVD) nog voor maandag een verslag van de formatie aan de Tweede Kamer. Daarin moet hij onder meer aangeven hoe hij vorm wil geven aan de wens van de Kamer voor een openbare beëdiging van het kabinet.

Het kabinet werd tot nu toe steeds achter gesloten deuren beëdigd door koningin Beatrix, gevolgd door de wel openbare bordesscène. Naar verluidt zou het staatshoofd dat zo willen houden. Rutte wilde deze week nog niet toezeggen dat de beëdiging openbaar zou worden. Tenzij de Kamer alsnog een debat wenst over de kwestie kan het kabinet maandag worden beëdigd.