Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nederlandse universiteiten azen in navolging van VS op filantropen

Het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Nederlandse universiteiten zijn in navolging van Amerikaanse universiteiten op zoek naar filantropen. Foto ANP / Valerie Kuypers

Nederlandse universiteiten zijn op zoek naar filantropen. Ze nemen een voorbeeld aan de VS, waar koploper Stanford in het afgelopen jaar 1,04 miljard dollar ophaalde, zo schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De donoren van de Amerikaanse universiteiten zijn oud-studenten (alumni), bedrijven, stichtingen en natuurlijk rijke filantropen. Acht Amerikaanse multimiljardairs gaven vorig jaar ieder meer dan 100 miljoen dollar weg aan de wetenschap.

De meeste Europese universiteiten hebben nog niet of nauwelijks aandacht voor fondsenwerving. Uitzonderingen zijn enkele Britse universiteiten (zoals die van Oxford en Cambridge) en enkele Scandinavische.

Regelmatige bijeenkomsten met nostalgie en netwerk

Nederlandse universiteiten proberen nu het Amerikaanse voorbeeld te volgen. De universiteiten van Utrecht, Wageningen, Leiden en Groningen lopen volgens betrokkenen voorop.

Welvarende Amsterdammers die ooit in Groningen studeerden, kwamen afgelopen maandag bijeen tussen de Rembrandts in het Rijksmuseum. Hun collega-alumni uit de regio Den Haag dineerden vorige week woensdag op het hoofdkantoor van Shell. Leden van deze Groningse ‘alumnikringen’ doneren elk 2.500 euro in vijf jaar aan hun oude alma mater. Wat ze ervoor terugkrijgen, zijn regelmatige bijeenkomsten – en dus gezelligheid, nostalgie en een netwerk.

Een ander initiatief van de alumnikringen van de Rijksuniversiteit Groningen is dat elke kring één hoogleraar adopteert. De kring uit het Gooi was tot nu toe het winstgevendst: zij verzamelden in de afgelopen drie jaar 250.000 euro.