Moeder: ‘Improviseer maar’

Lynn Kaplanian (63) is samen met haar man Avo en kinderen Paul en Nadine eigenaar van de American Book Centers in Amsterdam en Den Haag.

,,Het was rond Pasen 1972 dat ik met een Amerikaanse vriend Nederland aandeed. Aanvankelijk voor een paar dagen, maar hij wilde de hele zomer in Amsterdam blijven. Ik moest werk vinden om in het onderhoud te kunnen voorzien. Ik kon meteen beginnen bij het pas geopende American Discount Book Centre en na twee dagen draaide ik daar mijn eerste avond alleen. De toon was gezet: improviseer maar. Ik werd verliefd op Avo, een christelijk Palestijnse student. In 1974 trouwden we en in 1983 namen we de zaak – samen met mijn zus – over. Ik was inmiddels in 1977 directeur geworden, dus wist wel het een en ander van het leiden van een winkel. Vestigingen in Den Haag, Eindhoven, Groningen en Leuven volgden. Wat bleek: je kunt beter de aandacht richten op twee zaken die goed lopen. Amsterdam en Den Haag bleven over.

Avo kreeg in 1996 een hartinfarct, hij staat nu niet meer in de winkel. Achter de schermen fungeert hij als klankbord en hij rijdt wekelijks om en neer naar Den Haag om boeken te brengen. Als gevolg van het afhaken van Avo zijn Paul en Nadine meer betrokken geraakt bij de winkel. Sinds een jaar zijn ze lid van het directieteam. Het is de bedoeling dat Nadine hier fulltime gaat werken als haar zoontje naar de basisschool gaat. Ik wil dat mensen hen ook nu al als het gezicht van de zaak gaan zien. Ik probeer ze nu al die ruimte te geven door nog maar drie dagen te werken.

Boekwinkels staan voor een grote uitdaging. Customer service is erg belangrijk in Amerika: daarmee houd je klanten vast. Dat proberen wij hier ook te ontplooien. Paul en Nadine zullen van de winkel een plek moeten maken waar mensen elkaar ontmoeten. Als dat lukt, weet ik zeker dat de boekwinkels toekomst hebben.”