Merkel: de eurocrisis gaat nog zeker vijf jaar duren

German Chancellor Angela Merkel speakes during a press conference after an energy summit at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Nov. 2, 2012. German Chancellor Angela Merkel met with the country's 16 state governors and various ministers to coordinate the country's energy transition from nuclear to renewable power sources within a decade. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel speakes during a press conference after an energy summit at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Nov. 2, 2012. German Chancellor Angela Merkel met with the country's 16 state governors and various ministers to coordinate the country's energy transition from nuclear to renewable power sources within a decade. (AP Photo/Michael Sohn) Angela Merkel gisteren tijdens een persconferentie in Berlijn. Foto AP/Micheal Sohn

De eurocrisis gaat nog zeker vijf jaar aanhouden, zo niet langer. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in haar toespraak tijdens het congres van haar christendemocratische partij CDU.

Volgens Merkel is ons continent op de juiste weg om de crisis het hoofd te bieden, “maar wie denkt dat dat binnen een jaar of twee achter de rug is, heeft het mis”, aldus de kanselier.

De structurele veranderingen die nodig zijn, hebben pas na een aantal jaar het beoogde effect volgens Merkel. Er is begrotingsdiscipline nodig, en een flinke verlaging van de schuldenlast. Dan keert het vertrouwen van investeerders pas terug om geld te stoppen in Europa.

‘Nog geen akkoord met Griekenland over extra tijd’

Duitsland wacht ondertussen nog op het rapport van de trojka over de vorderingen van Griekenland met zijn hervormingsprogramma. Pas daarna wordt een besluit genomen over de mogelijke extra tijd die Griekenland krijgt om de schulden terug te betalen. Griekenland is een van de grootste zorgen van het continent wat betreft financiële vooruitgang.

De Griekse overheid moet voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor voortzetting van de Europese financiële hulp. Kernvraag is of het land zijn schuld in 2020 terug kan brengen tot 120 procent van het bbp. Begin november besluiten de Europese regeringsleiders of Griekenland de volgende tranche leningen krijgt. Zonder die 31,5 miljard, die al in juni moest worden uitgekeerd, kan Griekenland niet in de eurozone blijven.