Marathon New York afgelast

De pijn en schade die orkaan Sandy heeft achtergelaten zijn nog voelbaar; reden waarom de marathon van New York, zondag, na toenemend protest toch werd afgelast. Zelfs lopers leek doorgaan ongepast.

Sandra Finnegan places a sign against the marathon in front of her brother's house, which was destroyed by Storm Sandy, in Staten Island, New York, Friday, Nov. 2, 2012. Mayor Michael Bloomberg has come under fire for pressing ahead with the New York City Marathon. Some New Yorkers say holding the 26.2-mile race would be insensitive and divert police and other important resources when many are still suffering from Superstorm Sandy. The course runs from the Verrazano-Narrows Bridge on hard-hit Staten Island to Central Park, sending runners through all five boroughs. The course will not be changed, since there was little damage along the route. ((AP Photo/Seth Wenig)
Sandra Finnegan places a sign against the marathon in front of her brother's house, which was destroyed by Storm Sandy, in Staten Island, New York, Friday, Nov. 2, 2012. Mayor Michael Bloomberg has come under fire for pressing ahead with the New York City Marathon. Some New Yorkers say holding the 26.2-mile race would be insensitive and divert police and other important resources when many are still suffering from Superstorm Sandy. The course runs from the Verrazano-Narrows Bridge on hard-hit Staten Island to Central Park, sending runners through all five boroughs. The course will not be changed, since there was little damage along the route. ((AP Photo/Seth Wenig) AP

Geplette auto’s, omgewaaide bomen, rondslingerende balken. Sommige bungalows zijn geheel vernietigd. En vooral: zand. Alles is bedekt met zand. Orkaan Sandy heeft een ware ravage aangericht in het zuidelijkste deel van stadsdeel Queens – en die is nog lang niet opgeruimd. Bewoner Jeff McCrae voelt zich „verlaten door New York City”. En hij is boos. „Waarom komt niemand ons helpen? Het is hier levensgevaarlijk. Huizen storten in. ’s Nachts, in het pikkedonker, wordt geplunderd. Waar is de politie? Waarom maakt burgemeester Bloomberg zich druk om een fucking marathon?”

Woede en onbegrip over het doorgaan van de marathon van zondag was er niet alleen in dit deel van de stad, totdat aan het einde van de middag het besluit viel om het sportevenement toch niet door te laten gaan. Ze waren wijdverspreid en vooral hoorbaar op Staten Island, dat van alle stadsdelen het hardst is geraakt: 19 van de 40 doden in New York vielen hier, een aantal dat kan stijgen nu hulpverleners nog op zoek zijn naar slachtoffers.

De marathon van New York is een fenomeen voor hardlopers. Elk jaar komen duizenden hardlopers uit alle hoeken van de wereld naar de Amerikaanse oostkust voor ’s werelds beroemdste race over ruim 42.195 meter. Vorig jaar liepen bijna 47.000 mensen hem uit, een wereldrecord.

Maar dit jaar is alles anders. Richard Nicotra, de eigenaar van de Hilton Inn op Staten Island, had ook voor de marathon werd afgelast al besloten kamers van door Sandy verdreven bewoners niet aan marathonlopers te geven – zelfs wanneer die een reservering hadden. „Hoe kan ik mensen zonder huis, zonder verwarming, vragen te vertrekken ten gunste van iemand die een marathon wil lopen?”, zei hij over de telefoon.

De marathon zou traditiegetrouw starten op de Verrazano-brug, die Staten Island met Brooklyn verbindt. „Om dit te beginnen op een mijl afstand van waar we nog naar lijken zoeken, is zondig”, zei raadslid James Oddo vrijdag in een lokale krant. In hetzelfde artikel zei lokaal bestuurder Nicole Malliotakis: „Elk hulpmiddel, elke politieagent die wordt ingezet voor een stomme marathon, is een klap in het gezicht van het stadsdeel.”

Daarmee verwoordde Malliotakis de meest aangevoerde reden om de marathon niet door te laten gaan: het onttrekken van middelen – van politie en medische hulpverleners tot generatoren en ambulances – voor de marathon op het moment dat zoveel stadgenoten nog cruciale hulp nodig hebben. Een ander veelgehoord argument was van moralistische aard: grootschalige recreatie is een belediging voor hen die rouwen en lijden. Er circuleerden dan ook verschillende petities die de burgemeester verzochten de marathon uit te stellen.

Burgemeester Bloomberg verantwoordde eerder zijn besluit de marathon door te laten gaan vooral door erop te wijzen dat afgelasting de stad veel geld zou kosten – juist nu ze dit hard nodig heeft. De marathon zou de stad een geschatte 340 miljoen dollar aan inkomsten hebben opgeleverd. En New York is nu eenmaal „een stad waar dingen doorgaan”, zei hij woensdag nog. Het bezwaar dat de stad zijn middelen beter geheel kan gebruiken voor acute hulpverlening, wuifde hij weg: „De verwachting is dat zondag de elektriciteit in heel Manhattan is hersteld, waardoor een groot aantal politieagenten beschikbaar wordt.”

Gisteren kwam Bloomberg van zijn besluit terug.