Asscher nuanceert verwachtingen - ‘de tijd van minder is aangebroken’

Lodewijk Asscher gaat in Den Haag zijn best doen om het vertrouwen waar te maken. Dat heeft de aanstaande vicepremier en minister van Sociale Zaken vanmiddag gezegd op het congres in Den Bosch waar de PvdA-leden instemden met het regeerakkoord.

De 38-jarige Asscher waarschuwde tegen te hoge verwachtingen. “Zij die alles van mij verwachten, zal ik teleurstellen”, zei hij in een speech aan het einde van het congres. Asscher, jarenlang wethouder in Amsterdam, beloofde wel zijn uiterste best te zullen doen om het vertrouwen waar te maken.

Asscher denkt dat Nederland moeilijke jaren tegemoet gaat. “De tijd van meer is voorbij. De tijd van minder is aangebroken.” Het kabinet zal de kiezer niet naar de mond praten, maar het ‘eerlijke, soms moeilijke’ verhaal vertellen. De PvdA moet daarbij herkenbaar en strijdbaar blijven, zei Asscher.

Het regeerakkoord bevat volgens de beoogd bewindsman veel moois, maar ook veel ‘heftige en nare maatregelen’. Hij zei het als zijn taak als minister te zien de positie van flexwerkers te verbeteren.

Samsom: we hebben een evenwichtig pakket afgeleverd

Partijleider Samsom opende het congres eerder vanmiddag met een toespraak. Hierin prees hij et regeerakkoord als een “evenwicht pakket waar de PvdA trots op kan zijn”. Hij zei dat zijn partij in moeilijke tijden verantwoordelijkheid wil nemen voor de toekomst van Nederland. VVD en PvdA willen volgens Samsom afrekenen met “tien jaar van chagrijn en negatief uitruilen” en “echte stappen voorwaarts maken”.

Hij benadrukte wel dat het “geen makkelijk akkoord” is, en waarschuwde dat de Nederlandse economie de crisis nog lang niet te boven is:

“Het zal ons jaren kosten om uit deze crisis te herrijzen. De tijden van makkelijke groei zijn echt voorbij. Het worden dus geen makkelijke, maar moeilijke jaren.”

Ministers onderweg naar Den Haag

Aan het eind van het congres, dat inmiddels is afgerond, kregen alle nieuwe PvdA-bewindslieden op het podium een bos rode rozen. De ministers vertrokken daarop naar Den Haag voor het constituerend beraad, de vergadering die voorafgaat aan het vormen van het nieuwe kabinet.