Koffieketen Starbucks groeit ondanks crisis

Koffieketen Starbucks moest deze week de vele tientallen winkels in Manhattan sluiten vanwege Orkaan Sandy maar wist trouwe klanten toch aan zich te binden met wifi. Klanten die afgesloten waren van internet konden, zonder koffie weliswaar, wifi gebruiken bij Starbucks. Het bedrijf dat het afgelopen jaar ruim duizend nieuwe winkels opende, houdt zich ondanks de crisis goed staande. Door de forse expansie groeit de omzet weliswaar harder dan de winst, maar analisten waren blij met de 278 miljoen dollar die er het afgelopen kwartaal onder de streep overbleef. Topman Howard Schultz barst dan ook van het zelfvertrouwen. Hij sprak zich onlangs uit vóór de zittende president Barack Obama. Een gedurfde stap voor een retailer die aan iedereen, democraat of republikein koffie wil verkopen. Maar wat betekent politieke voorkeur in de VS voor een bedrijf dat over drie jaar 1.500 winkels in China wil hebben?

... en dalers

En kaart voor iPhone maakt slachtoffers

Het duurde even maar Tim Cook heeft conclusies getrokken uit de mislukte lancering met de kaarten-app voor de nieuwe iPhone 5. Scott Forstall, verantwoordelijk voor de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem van de iPhone, is aan de kant gezet. De fout is pijnlijk voor het bedrijf dat gewoon goed, nooit goed genoeg vond. Met deze filosofie groeide Apple onder leiding van oprichter Steve Jobs uit tot de duurste beursgenoteerde onderneming ooit. Voor Cook was de druppel dat Forstall een excuusbrief aan de klanten van Apple niet wilde ondertekenen. Overigens maakte Cook nog meer slachtoffers. De Brit John Browett, nog geen jaar verantwoordelijk voor de Apple Stores, moest ook het veld ruimen. De dadendrang van Cook viel niet goed bij beleggers. De koers van het aandeel daalde deze week onder de 600 dollar, ruim 100 dollar onder de top van midden september.