Knock-out na een ‘corrigerende tik’

Heeft kickbokser Badr Hadri een zakenman in een skybox uit het niets in elkaar geslagen? Of zijn andere mensen ook schuldig? De rechters zoeken het uit.

In de rechtbank van Amsterdam stond vrijdag de 27-jarige kickbokser Badr Hari terecht voor onder meer poging tot doodslag.
In de rechtbank van Amsterdam stond vrijdag de 27-jarige kickbokser Badr Hari terecht voor onder meer poging tot doodslag. Foto Novum

Op de publieke tribune zitten de trainer van Badr Hari, zijn jongere broer en de moeder van Estelle Cruijff. De vriendin van de kickbokser zelf is niet gekomen bij deze pro-formazitting. Ze is behoorlijk „overspannen” geraakt van de zaak, vertelt Hari’s advocaat Bénédicte Ficq aan de rechters. Haar moeder dept de tranen in haar ogen.

Dat Estelle Cruijff en Badr Hari een relatie hebben is relevant. Zijn advocaat denkt dat die relatie de kans op recidive zal verkleinen. Badr Hari weet volgens Ficq dat Estelle niet nog eens zal accepteren dat hij iemand slaat. Het is ook relevant omdat een beledigende opmerking over Estelle voor Badr Hari op 8 juli aanleiding was om zakenman Koen Everink te slaan in een skybox van de Amsterdam Arena.

Badr Hari heeft dat toegegeven, na eerst een stellige ontkenning van zijn betrokkenheid. Met gevoel voor understatement zegt zijn advocaat dat hij „met de buitenkant van zijn vlakke hand” een „corrigerende tik” heeft gegeven aan Everink, die niet was uitgenodigd in de skybox. Anderen zouden vervolgens Everink getrapt hebben toen hij op de grond lag. Die anderen, bijvoorbeeld medeverdachte Ferhat Y., zeggen juist dat Hari de agressor was. Het OM vervolgt hem voor poging tot doodslag.

De internationaal kickboksende Hari wordt ook verdacht van andere ernstige mishandelingen of pogingen daartoe, acht in totaal, alle begaan in het uitgaansleven. Hij hoorde de beschuldigingen vrijdag rustig aan. De mede-eigenaar van Club Air in Amsterdam heeft gezegd dat Hari hem in 2011 letterlijk zijn tanden uit de mond sloeg, omdat hij zijn hand op diens schouder had gelegd bij het passeren in de drukke club. Een ander kreeg een glas in zijn gezicht.

Meestal duurt een pro-formazitting niet lang. Het OM vertelt over het onderzoek, rechters besluiten of het nodig is een verdachte langer vast te houden. Maar Ficq en haar kantoorgenoot pleitten vrijdag vijf uur lang. Ficq deed dat omdat zij vindt dat de voorlopige hechtenis van Hari geschorst moet worden. Daarvoor moest ze aan het bewijs morrelen dat het OM tegen hem zegt te hebben.

In deze zaak is opvallend genoeg de telefoon van Everink, het slachtoffer, afgeluisterd. Ficq denkt dat de politie verwachtte dat Hari contact met hem zou opnemen. Eerder heeft Hari een betrokkene bij een vechtpartij betaald om hem niet langer publiekelijk te beschuldigen.

De getapte telefoongesprekken leverden de verdediging interessant materiaal op. Bij de politie heeft Everink Hari aangewezen als hoofddader, die hem uit het niets mishandeld zou hebben. Maar in de telefoongesprekken die Everink voerde, is volgens Ficq te horen hoe Everink naderhand „construeert” wat er is gebeurd. Everink zou niet weten wat er is gebeurd, omdat hij direct knock-out is gegaan bij de eerste klap. Aan de telefoon zegt hij tegen een vriend: „Misschien dat Badri Hari alleen de eerste klap heeft uitgedeeld en dat die andere lui dachten, dan mogen wij ook een keer rossen.” Even later in het gesprek concludeert de vriend: „Dus jij weet niet zeker of hij jou geslagen heeft.”

De officieren van justitie vroegen de rechters om binnenkort naar de skybox in de Amsterdam Arena te gaan, om te beoordelen of de getuigenissen van de anderen kloppen. Want het verbaasde het OM dat in een ruimte van 3,5 bij 7 meter de meeste mensen „niets” gemerkt hadden van de mishandeling. Ze zouden bang zijn voor Hari. Die gaf vrijdag overigens aan open te staan voor therapie, om zich te leren beheersen.

De rechtbank nam vrijdag nog geen besluit over de hechtenis. Badr Hari zit dus nog vast. De zitting werd geschorst omdat die al zo lang had geduurd. Iedereen liep op zijn tandvlees, concludeerde de rechtbankvoorzitter, en Badhr Hari zag er moe uit, vond hij: „U ziet eruit zoals ik me voel.”