Israël: Syrische tanks in Golan - ‘strijd Syrië rafelt aan de randen’

Israëlische soldaten bewaken de grens bij Golan, eerder deze maand. Foto Reuters/Ammar Awad

Drie Syrische tanks zijn vanmiddag de gedemilitariseerde zone op de Golanhoogvlakte binnengereden. Dat heeft een bron bij het Israëlische leger verklaard tegenover persbureau AP.

Volgens de bron heeft Israël het incident aangekaart bij de vredesmacht van de Verenigde Naties, die op de Golan-hoogvlakte actief is. Israël heeft wel benadrukt de schending van de Golanhoogte als een gevolg van de opstand in Syrië te beschouwen, en niet als daad van agressie. De Syrische tanks hebben vooralsnog geen confrontatie met Israëlische militairen gezocht.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, legt uit dat Israël waarschijnlijk probeert om de situatie rustig te houden:

“We hebben het al gezien in Libanon: af en toe gaat de strijd in Syrië de grens over. Het geweld in dat land begint sterk aan de randen te rafelen, en dat zal het voorlopig blijven doen. Dergelijke situaties gaan zich de komende tijd meer voordoen. Er is geen belang voor Israël om terug te schieten of anderszins in te grijpen.”

Het Israëlische leger plaatste de afgelopen jaren diverse malen landmijnen langs de grens met Syrië, om te voorkomen dat Syrische betogers de Golanhoogvlakte intrekken.

Israël wil vermijden dat de strijd in Syrië de grens zal overschrijden. Al een paar keer zijn afgedwaalde granaten uit Syrië ingeslagen aan de andere kant van de grens. In juli diende Israël ook een klacht in toen Syrische militairen de Golanhoogte betraden. De Israëlische troepenmacht op de Golan is hierop versterkt.

Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, is het al decennia lang rustig langs de grens.