Huizenbezitter en huurder achteruit

Geert Wilders zei het deze week nog in een Kamerdebat. De huizenbezitter is de klos. Maar klopt het ook?

Duidelijk is in elk geval dat de aftrek van hypotheekrente niet langer heilig is. Dat gold al voor de nieuwe gevallen – die zijn verplicht elk jaar een deel af te lossen – en nu krijgen ook de bestaande huizenbezitters met nieuwe regels te maken. Elk jaar, vanaf 2014, gaat het percentage waartegen de rente wordt afgetrokken een half procentpunt naar beneden. Maar dat merken alleen de inkomens die 52 procent belasting betalen. Dat percentage gaat in het eerste jaar naar 51,5 procent. Wie maximaal 42 procent belasting betaalt, merkt pas over twintig jaar iets van deze regel.

Voor de huidige woningbezitter heeft het kabinet zelfs nog een positieve verrassing: wie een restschuld heeft geïncasseerd bij de verkoop van zijn huis, mag de rente daarover gedurende vijf jaar van zijn inkomstenbelasting aftrekken. Maar omdat dit vaak om tienduizenden euro’s gaat, is het de vraag of de verkoper aan vijf jaar voldoende heeft om zijn schuld in te lossen.

Maar er is ook minder goed nieuws voor de huiseigenaar. Als gevolg van de hogere assurantiebelasting wordt verzekeren duurder en veel verzekeringen hebben nu eenmaal betrekking op het huis. Elke polis wordt komend jaar door de maatregel tien procent duurder: en nu al verzekeringen afsluiten voor volgend jaar heeft geen nut. Ook in dat geval geldt al de hoge belasting, want niet het moment van betalen is beslissend, maar de periode van verzekeren.

Dan maar liever een huis huren? Verandert er dan niets?

Dat is vooral afhankelijk van het inkomen van de huurder. Het kabinet wil het scheefwonen aanpakken: nog te veel mensen wonen in een te goedkoop huurhuis, in relatie met hun inkomen. Wie een modaal inkomen (33.000 euro) heeft, ziet de huur volgend jaar met 1,5 procent omhoog gaan. En daar komt de inflatie bij. Voor wie meer dan 43.000 euro verdient, gaat de huur met 6,5 procent omhoog. Inclusief andere maatregelen gaat het Centraal Planbureau er vanuit dat de huren structureel met zo’n 10 procent zullen stijgen.