Het Vrijheidsbeeld op z'n leukst

Vorige week is na een renovatie het Vrijheidsbeeld weer geopend voor publiek. Een Hitchcock-achtig uitstapje.

A woman looks out from the crown of the Statue of Liberty after ceremonies on Liberty Island in New York on October 28,2011 to commemorate the 125th anniversary of the dedication of the Statue of Liberty. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
A woman looks out from the crown of the Statue of Liberty after ceremonies on Liberty Island in New York on October 28,2011 to commemorate the 125th anniversary of the dedication of the Statue of Liberty. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY AFP

Er zijn drie manieren om het Vrijheidsbeeld te bezoeken. Je kunt een ommetje maken over Liberty Island en gewoon naar boven kijken. Je kunt naar binnen gaan en het museum op de begane grond bezichtigen. Of je doet eerst die twee dingen en neemt dan de trap naar boven. Van de 3,5 miljoen bezoekers die het Vrijheidsbeeld jaarlijks trekt, gaan er maar 87.000 naar de kroon. Daar kun je maar beter bij horen.

Sinds 9/11 word je om de haverklap gecontroleerd, maar dat maakt het alleen maar spannender. Na elke check krijg je het gevoel dat jij en je paar lotgenoten (er mag maar een handjevol bezoekers tegelijk naar boven) worden toegelaten tot een geheim heiligdom – en dat is natuurlijk ook zo.

Even over die trap. Die heeft 354 treden, is bijna honderd meter hoog, en zo angstaanjagend smal, steil en donker dat je je in een Hitchcockfilm waant. Maar als je om je heen kijkt, zie je dingen die je nooit eerder hebt gezien: ingewikkelde stalen steunconstructies met joekels van moeren, die de reusachtige, golvende koperplaten schragen die er aan de buitenkant uitzien als een elegant gewaad.

Zo om de vijftig treden is er een klein overloopje, om even uit te puffen of om tegenliggers of achteropkomend verkeer te laten passeren. Doe dat vooral, zeker als het warm is (je mag geen waterflesjes mee naar boven nemen, want als je er een laat vallen en iemand krijgt die op z’n kop, dan heeft die geheid een hersenschudding).

Alle inspanning wordt dubbel en dwars beloond: jij bent tenminste niet zo laf geweest om de lift te nemen. En dan dat fantastische uitzicht op de haven van New York en het eiland Manhattan! Natuurlijk zijn er ook andere mooie panoramaplekken. Maar híer wordt je uitzicht omkaderd door de openingen van de kroon waardoor je naar buiten tuurt, zodat je geen seconde vergeet dat je vanaf het Vrijheidsbeeld op New York neerkijkt!

En dan nog iets wat je misschien niet had verwacht. Het uitkijkplatformpje wordt permanent bemand door iemand van de National Park Service. Bij mijn laatste bezoek zat de dienstdoende ambtenaar op een klapstoeltje, met een thermosfles koffie naast zich. De wachters zijn er vooral om te voorkomen dat iemand een onderbroekbom tot ontploffing brengt of aan een hartaanval bezwijkt na de zware beklimming, maar ze zijn ook erg leuk om mee te praten. Over het beeld vanzelfsprekend, en over de stomste dingen die ze met toeristen (niet met jou uiteraard) hebben meegemaakt. En als je het vriendelijk vraagt, maken ze nog een spectaculaire foto van je ook.

    • Jon Gluck