Groot, groter, allergrootst

Is in Amerika echt alles groter, zoals je vaak hoort zeggen? Dr. Zeepaard ging op onderzoek uit. En ja hoor: hij vond enorme frisdrankbekers en gebouwen.

In Amerika is alles groter. Dat zeggen mensen altijd, want in Amerika (officieel: de Verenigde Staten) heb je heel hoge wolkenkrabbers, heel grote auto’s, en je krijgt er meestal heel veel eten op je bord in restaurants. Een American cookie betekent letterlijk een Amerikaans koekje, maar die koekjes zijn meestal groter dan een Nederlandse gevulde koek.

En Amerikanen laten graag zien dat ze ergens succes mee hebben en dat het goed met ze gaat. Daar hoort ook ‘veel’ en ‘groot’ bij. Omdat sommige mensen in Nederland de Amerikanen maar opscheppers vinden met hun grote dingen, zijn er al allerlei (flauwe) grappen over bedacht.

Bijvoorbeeld deze: Een gids leidt een groep Amerikaanse toeristen rond die Amsterdam willen zien. Bij het Stedelijk Museum zegt een van de Amerikanen: “Mooi hoor, maar bij ons zijn de musea veel groter.”

Dan bekijken ze de Oude Kerk. Daar zegt een Amerikaan: “Leuk hoor, maar onze kerken zijn veel groter.”

De gids wordt een beetje boos, maar hij moet wel verder met de Amerikanen. Als ze weer bij een gebouw komen, zegt hij: “Dat is...” Een Amerikaan valt hem in de rede: “Wat het ook is, bij ons is het groter.”

“Ja, logisch”, zegt de gids dan vrolijk. “Dat is namelijk het gekkenhuis!”

en