Fun

Café in uptown

Manhattan

jbird

339 East 75th Street, bij First Avenue; 212-288-8033

Tot begin dit jaar was ten noorden van de 59ste straat amper een goed glas wijn of een aardig dranklokaal te vinden. Maar sinds de komst van Jbirds kun je ook in de Upper East Side fijn cocktails drinken. De bedreven mixologen Jason Litrrell en Marshall Altier hebben er meer dan twintig op hun repertoire, van Lavender Lining tot Satchmo Swizzle en de huiscocktail Jbird Swizzle ($12). En dankzij de uitgebreide happenkaart hoef je niet op een lege maag te drinken.

Avond op niveau

safe space

Housing Works Bookstore Café, 126 Crosby Street, bij Houston Street; 212-334-3324

Klassieke concerten en literaire voorleesavonden lijken soms bedoeld voor een klein groepje ingewijden. De nieuwe cross-over programmaserie van Housing Works wil het aureool van geheimzinnigheid rond die twee werelden wegnemen door ze bij elkaar te brengen. Eerst wordt er muziek gemaakt en voorgelezen, daarna gaan musicus en en schrijver met elkaar in gesprek over hun werkwijze en inspiratiebronnen. Door de uitwisseling van ideeën ontstaat een ontspannen, levendige sfeer, ook in de zaal, en komen beide kunstvormen uit hun ivoren toren.

Gay-avond op niveau

queer/art/film

IFC Center, 323 Sixth Avenue, hoek West 3rd Street; 212-924-7771

Op maandagavond wil je niet echt de beest uithangen. Maar op de bank gaan zitten mokken tot het vrijdag is, da’s ook weer zo wat. Een nette manier om de maandag door te komen is de homofilmavond in het IFC Center, waar een film wordt vertoond die is uitgekozen door ‘one of New York’s most unique and homosexual artists’, met discussie na afloop. Daarna kun je nog een afzakkertje halen bij Julius, een paar straten verderop, naar eigen zeggen de oudste gay-bar van de stad.

Comedyshow

uptown showdown

Symphony Space, 2537 Broadway, hoek 95th Street; 212-864-5400

New York komt om in de theaters waar je goede comedyshows kunt zien, maar Uptown Showdown onderscheidt zich door zijn aangenaam absurdistische opzet. In een zaal die normaliter wordt gebruikt voor literaire avondjes en klassieke concerten, gaan stand-up comedians met elkaar in debat volgens ridicule regels die nog het meest doen denken aan maatschappijleerdiscussies over kernernergie. Het eerste thema in de reeks: hond versus kat.

Whiskybar

noorman’s kil

609 Grand Street, bij Leonard Street, Williamsburg; 347-384-2526

Je hebt whiskybars met een indrukwekkende kaart, en je hebt whiskybars waar het personeel verstand van zaken heeft. Maar nergens komen keuze en kennis zo mooi samen als bij Noorman’s Kil, waar ze 328 verschillende whisky’s schenken, zorgvuldig geselecteerd door de vier whiskyfanaten die de zaak bestieren. Van heinde en verre komen stokers over hun product vertellen, en er is een goedgevulde whiskybibliotheek. Doordeweeks heerst er een prettige, rustige sfeer, en behalve heren komen er ook dames die van een goed glas whisky houden. „We hebben schone wc’s”, legt een van de eigenaren uit, „en haakjes onder de bar.” Wat ze óók hebben, zijn stevige tosti’s, waardoor je het proeven lekker lang volhoudt.

Jazzconcerten

the checkout: live from 92y tribeca

92Y Tribeca, 200 Hudson Street, bij Canal Street; 212-601-1000

Twee veelgehoorde klachten over jazz zijn dat het genre z’n tijd gehad heeft en dat de concertkaartjes te duur zijn. Maar die bezwaren haalt radiopresentator Josh Jackson swingend onderuit met zijn maandelijkse jazzconcerten, die live worden uitgezonden door radiostation WBGO. Volgens Jackson is jazz springlevend, en hij bewijst dat door steeds twee van de meest avontuurlijke en relevante musici van het moment – mensen als saxofonist Marcus Strickland, zangeres Gretchen Parlato en pianist Dan Tepfer – te strikken voor een dubbelconcert, waar je maar $15 voor neertelt. En dat is een prima deal voor wie wil ontdekken dat jazz méér is dan Miles en Coltrane maar geen zin heeft om zich het vel over de oren te laten trekken.

Cocktailbar

silver lining

75 Murray Street, bij West Broadway; 212-513-1234

Wij zijn verslingerd aan de nieuwe trend van de bespoke cocktails, naar persoonlijke wens gemixte drankjes op basis van verse sappen, gekleurde ijsblokjes en bijzondere ingrediënten, en die zijn bij Silver Lining al net zo dik in orde als het eten en de ambiance. De Pan-American Clipper, met brandy en huisgemaakte grenadine, zit even uitgebalanceerd in elkaar als de lamsgehaktpasteitjes en moules au pastis van de barhappenkaart. Bovendien is er elke avond levende jazzmuziek, waar je in alle rust van kunt genieten. Want in tegenstelling tot de gemiddelde New Yorkse bar, waar het al gauw dringen wordt, is Silver Lining met 110 zitplaatsen bepaald riant bemeten.

Alles-in-een-tent

dream downtown

355 West 16th Street, bij Ninth Avenue; 212-229-2559

Een complete, decadente avond uit onder één dak. In de kelder zit de Electric Room, een hippe dansgelegenheid waar je zomaar bier kunt morsen op iemand van LCD Soundsystem die daar plaatjes draait. Op de begane grond vind je Marble Lane, een trendy restaurant waar je je geliefde kunt imponeren met een fantastische steak gebakken door voormalig Top Chef-kandidaat Manuel Trevino. Van daaruit kun je met een spiegellift naar PH-D, een sprookjesachtige penthouse-bar met een hoog celebritygehalte en een fabelachtig uitzicht op het Empire State Building. En als het ochtend dreigt te worden, komt het mooi uit dat Dream óók nog eens een chic hotel is.

Homobar

flaming saddles saloon

793 Ninth Avenue, bij 53rd Street; 212-713-0481

Dit is zo’n zeldzame club waar je compleet uit je dak kunt gaan terwijl de sfeer toch relaxt blijft. Het saloonthema is doorgevoerd in de houten vloer, de stierenmotieven, de Bonnie Raitt-liedjes in de jukebox en de westerns op de buis, al hangen er met het oog op de cliëntèle ook regenbooglampen en staan de barkeepers in cowboypakjes dansend achter de toog. Het tapbier is vrij duur, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door maar liefst twee happy hours, het normale van vier tot acht, plus het ‘Absolutly Stoli Happy Hour’ (twee wodkadrankjes voor de prijs van één) tussen twaalf en één uur ’s nachts.

Romantische date

maison premiere

298 Bedford Avenue, bij South Street, Williamsburg; 347-335- 0446

Voor wie serieuze amoureuze bedoelingen heeft, is er geen beter adres dan Maison Premiere, een oesterbar met de olala-sfeer van New Orleans. Hoewel ze pas een jaar open zijn, waan je je tussen de glanzende muren en de antieke details terug in de tijd van de wufte baljapon. De ruim dertig soorten zachtzilte oesters in de schelp zijn de ideale culinaire begeleiding van een romantische avond, of je nu in de lustopwekkende werking gelooft of niet, en de 27 verschillende absints – geserveerd met koud water en een suikerklontje – verjagen gegarandeerd de laatste remmingen.

Wijncursus

corkbuzz wine studio

13 East 13th Street, bij Fifth Avenue; 646-873-6071

Meestersommelier Laura Maniec vond dat haar wijnworkshops aan dezelfde criteria moesten voldoen als een yogastudio: betaalbaarheid ($50 per les), vrijblijvendheid (je zit niet meteen aan een hele reeks lessen vast), en toegankelijkheid (met thema’s als ‘bubbels bij de brunch’). De blindproefsessies op vrijdagmiddag zijn nog laagdrempeliger: voor $15 krijg je een rits rode en witte wijnen voorgezet en word je vakkundig overhoord over allerlei smaakdetails. Maar Corkbuzz is er niet alleen voor de beginneling: gevorderden kunnen zich verder bekwamen in thema’s als bourgogne, het combineren van wijn en spijs, en ‘de techniek van het wijnproeven’.

Rondleiding

brooklyn navy yard

63 Flushing Avenue, bij Carlton Avenue, Fort Greene; 347-618-8687

New York ligt bezaaid met spannende ruïnes, maar de meeste zijn letterlijk en figuurlijk ontoegankelijk: verboden terrein en nooit echt historisch onderzocht. Dat geldt niet voor de Brooklyn Navy Yard, een voormalige scheepswerf waar Urban Oyster voor $ 30 rondleidingen verzorgt die behalve leuk en interessant ook nog eens hoopgevend zijn. Tijdens een twee uur durende wandeling over het reusachtige scheepswerfterrein krijg je bijna vier eeuwen stadsgeschiedenis opgelepeld (nooit geweten dat er in de Onafhankelijkheidsoorlog meer soldaten zijn gesneuveld op gevangenisschepen dan op het slagveld). Je krijgt alles te horen over opkomst (op het hoogtepunt werkten er tienduizenden arbeiders aan de bouw van vliegdekschepen) en ondergang van de werf (die bijna dertig jaar niet werd gebruikt), maar er wordt ook ingegaan op de huidige bestemming als vrijplaats voor kunstenaars en ondernemers. En dat geeft de burger moed in deze tijd van economische en politieke malaise.

Rappodium

SOB’s

200 Varick Street, hoek Houston Street; 212 243 4940

SOB’s is niet alleen sinds jaar en dag hét New Yorkse podium voor wereldmuziek, maar ook de ideale springplank voor aanstormende rappers die hun internetsucces in klinkende munt willen omzetten. Kanye West bijvoorbeeld begon zijn carrière met wilde shows in SOB’s, met gastoptredens van allerlei onaangekondigde artiesten, voor een zaal vol platenbazen. Nadat J. Cole in het voorjaar van 2010 een soortgelijke show weggaf, stond hij binnen een jaar met zijn eerste album boven aan de hitlijsten. Bij een recent optreden van Mr. Muthafuckin’ eXquire (van de YouTube-hit Huzzah) verscheen ineens A$AP Rocky (6 miljoen hits met Peso en een platencontract van 3 miljoen dollar op zak) op het podium, gevolgd door M.C. Iggy Azalea (uit de Interscope-stal) en Kendrick Lamar, de protégé van Dr. Dre. Nergens anders ter wereld kun je vier van de grootste rapbeloften van dit moment binnen twintig minuten aan het werk zien.

Terras

crown victoria

60 South 2nd Street, bij Wythe Avenue, Williamsburg; 917-719-6072

Een royaal caféterras in de stad is natuurlijk al gauw leuk, maar Crown Victoria is meer dan alleen een bak grint met tafels en banken. Met tegen de 1.000 vierkante meter is dit het grootste terras van Williamsburg, en je hebt er nog een lekker zomerbriesje vanaf het water ook. Voor wie zich toch nog mocht vervelen: je kunt er pingpongen, badmintonnen, er zijn speciale soul- en britpopavonden, en er worden cultfilms vertoond (zoals de documentaire Satan Since 2003) op een groot scherm.

Bar in Lower East Side

no fun

161 Ludlow Street, bij Stanton Street; 212-477-1616

Dit staaltje verantwoord minimalisme vormt de missing link tussen de kroegen die hun beste tijd gehad hebben en de cocktailbars voor nieuwe yuppen. No Fun, vernoemd naar een nummer van de punkband Stooges (een ingelijst portret van Iggy kijkt je vorsend aan vanachter de bar), is een pretentieloze plek om te genieten van een van de twaalf tapbieren of een whisky uit een complete flessenwand. En hoewel de tapas die tegenwicht bieden aan de spiritualia van uitstekende kwaliteit zijn, is No Fun een bonafide rockcafé: als je laat op de avond komt binnenvallen, kun je Andy Rourke van the Smiths achter de draaitafel in het achterzaaltje aan het werk zien.