Emma was bij 'mieske'

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Emma Vos (20), student Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, droeg in de herfst van 2000 in het huis van vriendin Anna Teeuwisse (20), student Hogere Hotelschool, in de Amsterdamse Van Eeghenstraat de kleren van moeder Patricia.

„Anna hoort bij mij. Dat is hetzelfde als met een broer of zus; die kies je ook niet. Haar ouders kennen mijn ouders van vroeger uit het Amsterdamse uitgaansleven. En Patricia is als een tweede moeder. Zij noemden ons ‘de mieskes’; de meisjes zeg maar. Die naam maakte ons een duo: op de basisschool, de Cornelis Vrij, en op hockeyclub Amsterdam. We waren vaak bij Anna thuis. Het Vondelpark was dichtbij. En omdat mijn moeder werkte als officier van justitie was dat handig. Ik ben bij ‘mieske’, zei ik. Vaak bleef ik slapen: lagen we gezamenlijk in het hemelbed van Anna, kop en staart. Op de gang speelden we ‘kniehockey’: met gewone stick en bal, maar allebei op je knieën zittend op rollerskatebeschermers. Anna was daar supergoed in: zoals in alle spelletjes. Alleen Pim-pam-pet won ik. Dan bleek mijn woordenschat groter. Vaak moest ik dan direct naar huis. Anna kon slecht tegen haar verlies. Dan werd ‘mieske’ boos. Tijdens het verkleden waren voetbaltenues van haar oudere broer Tom favoriet: Ajax, Barcelona. Soms kozen we voor de verkleedkist, op de tweede verdieping, naast de kamer van Anna. Daar vonden we deze hoeden, zwart voor haar, wit voor mij. We lagen op het bed van haar ouders, op de eerste verdieping. Onze jurken waren van Patricia. Zij heeft de foto gemaakt. Dat deed ze graag. Hun huis hing vol met door haar gemaakte portretten. Zij leerde mij ‘wistietie’ te zeggen: dan stond je mooi lachend op de foto. Hier deed ik dat niet. Anna keek zelfs een beetje sip: ze hield niet zo van fotograferen. Van ons twee was ze wel het meest het dametje. Tot de middelbare school waren we onafscheidelijk, daarna zagen we elkaar minder. Maar als ik Anna bel dan verschijnt op haar scherm ‘mieske’; net als op mijn telefoon als zij belt.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com