Een blad om van te houden

Voor deze New York-special mocht Lux putten uit het archief van New York Magazine. Een blad dat al 44 jaar veel meer is dan een stadsgids, schrijft

Wekelijks 1,8 miljoen lezers
Wekelijks 1,8 miljoen lezers

It’s a great time to be broke (blut) en hungry in New York City! Ja, zo kun je het ook bekijken. En dit is dan ook hoe New York Magazine de jaarlijkse Best Cheap Eats-editie aankondigt op zijn website. Om de vijftigste verjaardag van McDonald’s Fishburger te vieren gaat het blad op zoek naar de beste broodjes visfilet, en culinair recensent Adam Platt (de Ronald Hoeben van New York) voelt zich niet te goed om pizza van 75 cent en hotdogs van een euro te testen („Er is een reden dat dit voedsel altijd blijft. Een New York hotdog smaakt altijd hetzelfde”). Die hotdogkar krijgt overigens exact dezelfde behandeling als in een ander nummer het Japanse restaurant Masa, waar je niet voor minder dan 450 dollar kunt eten.

De makers van New York Magazine zijn gids, kenner en fan van de stad. Zoals ze op zoek gaan naar de beste visburger, zo zoeken ze de beste buurten om te wonen, de beste doktoren om een hartoperatie bij te ondergaan, de beste pilatesstudio voor mannen, de beste kapper om je haar paars te laten verven.

Maar New York (niet te verwarren met The New Yorker, echt een heel ander tijdschrift) is meer dan een stadsgids. Het is ook het blad dat vorig jaar een van de belangrijkste politieke commentatoren overnam van The New York Times, Frank Rich, en met gezag over politieke ontwikkelingen schrijft.

Het blad werd bekroond voor zijn briljante covers. Het krijgt voor één jubileumnummer alle – alle! – grote New Yorkse acteurs op de foto. En met hetzelfde enthousiasme trekken ze autoriteiten van hun sokkels en publiceren ze de seksdagboeken van gewone New Yorkers.

New York Magazine, dat sinds 1968 bestaat en wekelijks 1,8 miljoen lezers trekt, is hét magazine van de stad, over de stad. Met een stijl die tot in de kleinste details de aard van de stad weerspiegelt. Zelfverzekerd, energiek, met humor en zelfspot. Reikend naar het grote, met gevoel voor het allerkleinste, het allerpersoonlijkste. Een goed verhaal mag niet onverteld blijven. En zelfs de simpelste rubriek, zoals ‘Look Book’, waarin New Yorkers praten over hun uiterlijk, vertelt altijd een goed verhaal.

Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt is de editie ‘Reasons to love New York’, waarin feestelijk wordt uitgepakt met ‘redenen om van de stad te houden’. Omdat er een nieuwe pizzahotspot is, omdat de huizen iets goedkoper worden, omdat de coach van de Jets het zo goed doet. En dat het geen enkele moeite kost om elk jaar tientallen nieuwe redenen te verzinnen om van de stad te houden, zegt alles over het magazine, maar nog veel meer over de stad. New York is een stad om van te houden. Om wat voor reden dan ook. En een van de redenen is dat ze er zo’n fantastisch stadsmagazine maken.

nymag.com