Dure nederlaag Ajax tegen Vitesse - Utrecht simpel voorbij Willem II

Christian Eriksen (R) van Ajax ziet hoe Marco van Schinkel van Vitesse de bal van Siem de Jong van Ajax onderschept. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax is vanavond in de lastige thuiswedstrijd tegen Vitesse tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Frank de Boer verloor met 2-0.

Ajax blijft steken op achttien punten en lijkt voorlopig te zijn afgehaakt in de titelstrijd. Vitesse, waar Wilfried Bony met twee treffers de grote man was, heeft nu 24 punten, een minder dan koploper FC Twente.

Ajax had na zeven minuten een grote kans op de openingstreffer via Siem de Jong, maar had daarna moeite om Vitesse in de problemen te brengen. De thuisploeg speelde in een te laag tempo en na een foute terugspeelbal van Christian Poulsen scheelde het niet veel of Jonathan Reis had voor de 0-1 gezorgd. De Braziliaan trof echter het zijnet.

Die waarschuwing bleek voor Ajax, dat opnieuw met Christian Eriksen in de punt van de aanval speelde, niet voldoende. Zeven minuten voor rust sloeg Bony toe, nadat hij een voorzet met wat geluk voor zijn voeten had gekregen.

In de tweede helft deelde Vitesse direct een forse tik uit. Bony tekende voor zijn tweede treffer door een voorzet van Renato Ibarra achter doelman Kenneth Vermeer te koppen. Omdat Reis (redding Vermeer) en Marco van Ginkel (op de lat) niet veel later dotten van kansen onbenut lieten, werd Ajax levende gehouden door de Arnhemmers.

De Amsterdammers gingen ook nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar veel gevaar leverde dat niet op voor het doel van Piet Velthuizen. Daley Blind stuitte op Velthuizen en De Jong raakte de controle over de bal kwijt. Ajax is nu al vier Eredivisieduels op rij zonder zege.

FC Utrecht heeft vanavond uitstekende zaken gedaan. De ploeg van trainer Jan Wouters was in Tilburg met 5-1 te sterk voor Willem II. Jacob Mulenga en Alexander Gerndt scoorden twee keer voor Utrecht, dat de score al had geopend via Cedric van der Gun. Mulenga tekende met een eigen doelpunt nog voor de gelijkmaker.

Utrecht profiteert optimaal van de nederlaag van Ajax, dat onderuitging tegen Vitesse, en stijgt naar de vierde plaats met 21 punten. De achterstand op koploper FC Twente bedraagt vier punten. Willem II blijft steken op de zeventiende stek met zes punten uit elf duels.

Utrecht, dat de hele wedstrijd de boventoon voerde, kwam al na dertien minuten op voorsprong via een kopbal van Van der Gun. Door een ongelukkig eigen doelpunt van Mulenga kwam de thuisploeg echter op gelijke hoogte. De Zambiaan maakte zijn fout kort voor rust goed op aangeven van Nana Asare.

In de tweede helft probeerde Willem II het tij te keren, maar grote mogelijkheden bleven uit. Het was Utrecht dat de score simpel uitbreidde via twee treffers van Gerndt. In de slotfase zorgde Mulenga voor het slotakkoord.

De voetbalverslagen worden gemaakt door persbureau Novum.