Politieagenten: draaiboek Haren schoot tekort

Een agent baant zich tijdens het Project-X feest door de menigte. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Het draaiboek van de politie voor het optreden tijdens het Project X-feest in Haren was onder de maat. Dat meldt de NOS vanmiddag, die de hand heeft weten te leggen op de politie-instructies voor de septemberavond die eindigde in massale rellen.

Het draaiboek ging uit van te weinig agenten en belangrijke gegevens waren nog niet bekend. De politie in Haren werd vanuit Groningen aangestuurd. Die aansturing op afstand zou volgens agenten tot communicatieproblemen hebben geleid. Verder werd in de instructies uitgegaan van te weinig ME’ers en agenten te paard. Experts stellen volgens de omroep dat er tijdens een risicowedstrijd twee tot vier keer meer agenten op de been zijn.

‘Politie had niets aan draaiboek tijdens de rellen’

Verder was de route die moet worden vrijgehouden voor ambulances op de dag zelf nog niet bekend. Ook stond in het draaiboek een vraagteken bij de richting waarin mensen die op het feest afkwamen moesten worden gedirigeerd. Politieagenten zouden tegen de NOS hebben gezegd dat ze er tijdens de rellen niets aan hadden.

De onthullingen van de omroep volgen op onderzoek door het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Uit het onderzoek van deze lokale media kwam vrijdag het beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aanliep.

Beelden van de rellen in Haren:

Tientallen gewonden, 64 arrestaties

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen.

De rellen worden onderzocht door een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. De commissie verwacht tot maart nodig te hebben om alle relevante aspecten van de uit de hand gelopen avond te onderzoeken.