Double Gulp

Frisdrank kun je in de VS bij sommige winkels in bekers kopen. Een van de grootste is de Double Gulp (zie tekening) van de Amerikaanse winkel 7-Eleven. Daar zat altijd 1,9 liter in, in één beker dus! Maar deze zomer hebben ze hem kleiner gemaakt: er zit nu ‘nog maar’ 1,5 liter in. In een gewoon blikje fris zit meestal 330 milliliter.

Dr. Zeepaard ging laatst zelf in New York op onderzoek uit. Toen hij op straat een halveliterflesje cola kocht, zag dat er erg groot uit. Hij keek eens goed – en inderdaad, er zat geen 500 milliliter in (dat is een halve liter) maar 591 ml! Dat komt doordat ze in de Verenigde Staten vroeger geen liters hadden, en dus ook geen milliliters. Ze maten water of melk of wijn in fluid ounces, afgekort ‘fl oz’. Fluid betekent vloeibaar, maar ounce is niet hetzelfde als een ons (honderd gram) bij ons. Een ounce is bijna 30 gram en de Amerikanen vonden 20 van die fluid ounces, samen 591 ml, wel een mooi aantal voor in een handig flesje voor onderweg.