Doorwerken na 65? Zet meer potjes op het vuur

In 2013 word ik jammer genoeg ontslagen als ik 65 word. Ik wil graag doorwerken. Mijn werkgever wil me af en toe inhuren. Wat zal ik daarvoor rekenen? (Ik verdien nu bruto 15,55 euro per uur). Moet ik een VAR aanvragen? Waar moet ik verder op letten?

Amerikanen vinden het doodnormaal als een 75-plusser hun pizzabestelling inpakt of aan de kassa zit in een supermarkt. Bij ons is het zo ver nog niet. Toch is werken na je 65-ste steeds gewoner. Volgens een enquête van Plus Magazine werkt van onze AOW-ers 15 procent om rond te kunnen komen. Andere 65-plussers werken, omdat ze actief willen blijven of hun tijd zinvol willen besteden. Maar in veel cao’s eindigt de arbeidsovereenkomst bij 65 jaar. Je baas mag je dan ontslaan, zoals hier. En dan?

Hier zegt de werkgever de ontslagene af en toe in te huren. Of een VAR (verklaring arbeidsrelatie) daarbij zin heeft, is de vraag. De baas wil waarschijnlijk zeker weten dat hij nergens aan vast zit of moet doorbetalen bij ziekte. Dat lukt alleen met een VAR die aangeeft dat je zelfstandig ondernemer bent. Maar af en toe inspringen op je oude stek, geeft je die status niet. Kans op zo’n handige VAR maak je slechts als je meer dan drie opdrachtgevers hebt, er tussen jou en hen geen gezagsverhouding bestaat, en je jezelf als onderneming presenteert, bijvoorbeeld door een website. Je tarief als ondernemer is afhankelijk van je marktwaarde en onderhandelingsvaardigheid. Misschien kun je uitgaan van wat een uitzendkracht van jouw kaliber kost.

Maar misschien is ondernemerschap absoluut de bedoeling niet. Om je werkgever toch te vrijwaren van verplichtingen kan hij je laten uitbetalen via een payroll-servicebureau. Zo’n organisatie betaalt het salaris plus de werkgeverslasten tegen bijvoorbeeld 6 procent commissie. Wil je werkgever per uur 15,55 euro uitbetalen, dan kost dat hem bijvoorbeeld 20 of 22 euro aan het payrollbureau. Van dat bruto salaris gaan geen premies voor AOW en WIA af. Je krijgt bovendien vakantiegeld. De baas is van alle sores af.

Maar voor serieus doorwerken is de toezegging je ‘af en toe in te huren’ tè gratuit. Na je afscheidsfeestje wacht je mogelijk vergeefs tot je baas eens belt, terwijl hij een 24-jarige op je taak heeft gezet. Zet als bijklussende 65-plusser dus meer potjes op het vuur. Oriënteer je ook bij een 65+ uitzendbureau. Meestal krijg je een nulurencontract. Het uurloon begint bij netto zo’n 8 euro voor ongeschoold werk tot pakweg 30 euro voor een eerstegraads leraar. Twee derde van de bijklussende AOW-ers schijnt, volgens de Plus-enquête, een tientje per uur te beuren. Die inkomsten komen bovenop de AOW en de pensioenuitkering. Is dat totaal meer dan pakweg 34.000 euro, dan moet over de bijverdienste mogelijk minimaal 42 procent belasting worden betaald.

Volgende week: Wij verwachten ons derde kind. Mijn man werkt fulltime; ik vier dagen per week. We verdienen samen circa 100.000 euro bruto per jaar. We nemen nu vier dagen kinderopvang. Om opvangkosten te besparen, overweeg ik een dag minder te gaan werken. Is dit verstandig?