De Jager: geen partijleider omdat ik verschillen moest uitvergroten

Jan Kees de Jager weigerde partijleider van het CDA te worden omdat hij “geen verhaal kan houden dat haaks staat op mijn overtuigingen”. Volgens De Jager moet de leider van het CDA “verschillen uitvergroten” en dat wilde hij niet.

Jan Kees de Jager wilde geen leider van het CDA worden omdat hij bang was in dat geval verschillen te veel te moeten uitvergroten. Foto ANP / Erik van 't Woud

Jan Kees de Jager weigerde partijleider van het CDA te worden omdat hij “geen verhaal kan houden dat haaks staat op mijn overtuigingen”. Volgens De Jager moet de leider van het CDA “verschillen uitvergroten” en dat wilde hij niet. “Het is zeer de vraag of ik het CDA een dienst had bewezen als ik tegen mijn gevoel in partijleider was geworden. Ik was niet gelukkig geworden in die rol.”

Dat zegt De Jager, in wat waarschijnlijk zijn laatste weekend als minister van Financiën is, in een interview met NRC Handelsblad. De Jager verlaat de politiek en voorziet geen snelle terugkeer in het semi-publieke leven. Hij wil terug naar het (internationale) bedrijfsleven.

Een woordvoerder van het CDA zegt dat de leider van de partij niet noodzakelijk verschillen moet uitvergroten. “Dat is Jan Kees’ eigen afweging.”

‘Politiek heeft neiging zaken te snel dicht te reguleren’

De Jager zegt dat ondernemers terecht kritiek hebben op de politiek. Volgens hem “gaat de overheid te veel uit van wantrouwen” en heeft het openbaar bestuur “de neiging zaken dicht te reguleren als er iets misgaat”. Ook kan hij zich goed voorstellen dat het ontslagrecht ondernemers dwars zit.

Het volgende kabinet zou volgens De Jager, die jarenlang de populairste minister in Rutte-I was, twee of drie ministers uit het bedrijfsleven moeten hebben. Geen van de nieuwe ministers werkte de afgelopen jaren buiten het openbaar bestuur. De Jager:

“Het bedrijfsleven is belangrijk voor de overheid, omdat bijna al onze belastingopbrengsten daar vandaan komen. Maar ook voor de werkgelegenheid heb je het bedrijfsleven nodig.”