De Hond: VVD verliest in peiling in één klap elf zetels - ‘recordverlies’

Foto NRC / Pierre Crom

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond valt de VVD in één week tijd terug van 38 naar 27 zetels. De VVD valt terug tot onder het niveau van coalitiepartner PvdA. De Hond spreekt van een recordverlies.

Een week geleden gaf nog meer dan 85 procent van de VVD-kiezers aan nu nog steeds op de liberalen te stemmen. Bij de vrijdag gehouden peiling was dat nog maar 55 procent. Bij de sociaaldemocraten nam het aantal trouw blijvende kiezers al eerder af, al zeggen nog steeds zeven op de tien stemmers weer op de PvdA te zullen stemmen.

Nog nooit eerder zo’n verlies gezien’

In een toelichting stelt opiniepeiler De Hond tegenover persbureau Novum dat hij nog nooit eerder heeft gezien dat een partij in een paar dagen tijd zo veel zetels verloor. Volgens hem is de drijvende kracht achter het verlies niet zozeer de commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie in het regeerakkoord als wel de grote discrepantie tussen de uitlatingen van VVD-leider Mark Rutte in de campagne en het regeerakkoord dat nu wordt verdedigd.

Partijen die er ten opzichte van vorige week op vooruitgaan in de peiling zijn vooral de PVV van Geert Wilders (vier zetels) en CDA en D66 (ieder twee). SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ouderenpartij 50Plus gaan er ieder een zetel op vooruit.

De PvdA zou volgens de jongste peiling kunnen rekenen op 30 zetels in de Kamer, waarmee de nieuwe coalitie uitkomt op 57. Dat is een verlies van 22 zetels ten opzichte van de verkiezingen van 12 september. Toen haalden VVD en PvdA in de Kamer respectievelijk 41 en 38 zetels, een meerderheid van drie zetels.