Brief over bankentoezicht

Franse bank steelt mijn geld als ik benzine tank

Zou bij dat Europese bankentoezicht ook misschien even kunnen worden gelet op die Franse banken die ijskoud 120 euro van je rekening afschrijven als je als buitenlander tankt bij zo’n pomp waar je eerst je kaart en pincode moet invoeren alvorens de slang te mogen aanraken?

Bij zulke pompen is 120 euro het maximum te besteden bedrag en bij een buitenlandse pinkaart wordt dat dan ook maar direct uit onverhulde achterdocht afgetapt, ongeacht het werkelijk getankte veel lagere bedrag. Het gebeurde me deze maand voor de tweede keer (66 euro getankt). De eerste keer, vorig jaar (35 euro), merkte ik het bij toeval direct. Toen ben ik een hoop heibel gaan schoppen bij de bank van de pomphouder, nadat de pompmevrouw geschrokken had gezegd dat de bank „dat doet”. Mijn lawaai hielp natuurlijk niets; pas na tien dagen werd de diefstal ongedaan gemaakt. Ik houd van Frankrijk en de Fransen maar dit soort institutionele xenofobie van de Franse bankenmaffia verdient toch wel een Europese kopstoot.

Frans van Lier

Amsterdam