Bejaarden met blaffers

Stallone (l.) regisseert een cast vol afgeschreven actiehelden.
Stallone (l.) regisseert een cast vol afgeschreven actiehelden.

The Expendables (Sylvester Stallone, 2010) Veronica, 22.00 – 00.15 uur

Deze krant schreef dat de nieuwe Bondfilm Skyfall veel had geput uit de Batmanfilms van Christopher Nolan. Er is nog een trend waar Skyfall gretig op inspeelt: films waarin afgeschreven actiehelden het opnemen tegen jong gespuis. De oudjes weten met ouderwetse middelen, onderlinge solidariteit en een flinke dosis levenservaring de arrogante jonkies te verslaan. In de finale van Skyfall gebeurt iets soortgelijks, waarbij de ‘old school’ blote vuisten van 007 uiteindelijk triomferen .

Het thema van de superieure oude held ontleent Skyfall aan The Expendables (2010), waarin de actiehelden uit de jaren tachtig met veel plezier hun imago persifleren: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren en Mickey Rourke; allen inmiddels zo rond de zestig jaar oud. De oudjes laten zich inhuren door de CIA om de dictator van een bananenrepubliek te wippen. In deze krant werd The Expendables aangeduid als geriatrische actiefilm vol Zwitserlevengevoel.

De film past in de culturele trend die ‘retromania’ werd gedoopt, het constante, nostalgisch voortborduren op het verleden. The Expendables – „Every movie has a hero. This one has them all” – was succesvol, waarna dit jaar het onvermijdelijke vervolg uitkwam, dit keer ook met Jean-Claude van Damme (‘the Muscles from Brussels’).

Bruce Willis heeft in The Expendables slechts een cameo, maar hij speelde in 2010 wel de hoofdrol in een andere actiefilm, RED – dat staat voor het veelzeggende ‘Retired, Extremely Dangerous’. De oudjes zijn nog lang niet afgeschreven.