Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Beëdiging nieuw kabinet maandag live te volgen

Mark Rutte (L) en Lodewijk Asscher (PvdA) vertrekken vanaf het Binnenhof, samen met de nieuwe ministersploeg, per bus naar het Catshuis na een kort eerste beraad. Foto ANP P/Phil Nijhuis

De beëdiging van het nieuwe kabinet is maandag live te volgen. De media hebben toestemming om verslag te doen. Dat staat in het verslag dat formateur Mark Rutte vanavond heeft aangeboden aan koningin Beatrix van zijn werkzaamheden binnen de formatie.

Het wordt de eerste keer dat de beëdiging van een kabinet wordt geregistreerd, en live zal worden uitgezonden. Het verslag van Rutte is inmiddels online beschikbaar. De betreffende passage:

“Tot slot heb ik, met inachtneming van mijn toezegging aan de Tweede Kamer op 31 oktober jl., overleg gevoerd met H.M. de Koningin over de wijze van beëdiging van de leden van het beoogde kabinet. De beëdiging wordt geregistreerd door een camera waarvan de beeld- en geluidopnamen rechtstreeks aan de media ter beschikking worden gesteld zodat iedereen hiervan op hetzelfde moment kennis zal kunnen nemen.”

Rutte komt de Kamer tegemoet

Met het toelaten van een camera bij de beëdiging op Huis ten Bosch komt Rutte tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. De VVD-leider had de Kamer deze week beloofd dat hij zou zoeken naar een ‘balans’ tussen twee uitgangspunten: het ‘waardige’ moment van de beëdiging en de wens van de Kamer om te komen tot meer transparantie.

Tot nu toe werden bewindslieden achter gesloten deuren beëdigd. Daarna gingen de bewindslieden naar buiten voor de traditionele bordesfoto. Naar verluidt stuitte een beëdiging in het openbaar op verzet van de koningin. Tenzij de Kamer een debat wil over de formatie, kan het kabinet maandag worden beëdigd.

D66, initiatiefnemer van het voorstel om de beëdiging openbaar te maken, is tevreden, zo meldt een woordvoerder aan NovuM;

“Wij wilden dat het net als in andere Europese landen transparant is. Dat gaat nu gebeuren.”

Ook PVV-leider Geert Wilders, die dreigde de Tweede Kamer bijeen te roepen en zo de installatie van het kabinet te vertragen, kan leven met de manier waarop de beëdiging nu gebeurt, meldt hij desgevraagd.

De nieuwe ministers, dertien in getal, worden maandag aan het eind van de ochtend beëdigd, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. De plechtigheid vindt plaats in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. De zeven staatssecretarissen komen ruim een uur later aan bod.

Ministers samengekomen in Trêveszaal

Het kabinet-Rutte 2 is aan het begin van de avond samengekomen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers – zeven van de VVD en zes van de PvdA – spraken in de Trêveszaal aan het Binnenhof in Den Haag onder meer over de details van de portefeuilleverdeling.

De bijeenkomst van de nieuwe ministersploeg werd mogelijk nadat de leden van de PvdA zaterdag op een speciaal partijcongres in grote meerderheid hadden ingestemd met het regeerakkoord.