Amerika's best bekeken tv-shows

Amerikanen kijken naar detectives, sport, comedy’s en shows. Niet zoveel naar nieuws. De grote zenders beheersen de tv-top-10.

1. NCIS

Tv-zender CBS, 21 miljoen kijkers.Politieserie over de marinepolitie. Valt op door de aandacht voor de persoonlijke problemen van de agenten. Voortgekomen uit de misdaadserie JAG, heeft zelf als spin-off NCIS: Los Angeles. Uitgezonden in zo’n zestig landen, hier door SBS 6 en Veronica.

2. Football en honkbal

CBS, NBC, FOX, 17 miljoen.Zoals in Nederland voetbal de kijkcijfers domineert, zo kijken Amerikanen naar football. De tv-zenders betalen per jaar 20,4 miljard dollar aan tv-rechten. De Superbowl, de finale van de footballcompetitie, trekt zo’n 90 miljoen kijkers. Ook het honkbaltoernooi de World Series staat altijd in de top-10, maar is niet meer wat het geweest is.

3. Person of Interest

CBS, 16 miljoen kijkers.Misdaadserie over mysterieuze miljonair Harold Finch die met een computer misdaden kan voorspellen en ex-CIA-agent John Reese er op uit stuurt om ze te voorkomen. Reese krijgt alleen de naam van een betrokkene, zonder te weten of deze dader of slachtoffer zal zijn. Ook op Veronica.

4. The Big Bang Theory

CBS, 15 miljoen kijkers.Sitcom over een groepje nerds. Sheldon (Jim Parsons), genie met Asperger, ontbeert iedere sociale vaardigheid en botst grappig met het leuke blonde buurmeisje Penny (Kaley Cuoco). Een onwaarschijnlijke hit want vol intelligente, scherpe grappen en met een onaangename hoofdpersoon.

5. Dancing with the Stars

ABC, 14 miljoen kijkers.Ook Bekende Amerikanen moeten leren stijldansen in Dancing with the Stars, een door de BBC bedachte wereldhit. In de VS zijn ze bij de vijftiende serie. Dit keer dansen mee: Pamela Anderson, Kirstie Alley (Cheers, Look Who’s Talking) en Gilles Marini, die de Franse minnaar Dante speelde in de film van Sex and the City.

6. Two and a Half Men

CBS, 14 miljoen kijkers.Sitcom over het mannenhuis van internetmiljardair Walden (Ashton Kutcher), die in scheiding ligt. De comedy is iets minder populair sinds vorige hoofdrolspeler Charlie Sheen in 2011 met veel stampij vertrok. Charlie Sheen heeft een nieuwe serie op kabelzender FX: Anger Management, met 4,5 miljoen kijkers.

7. Modern Family

ABC, 15 miljoen kijkers.Sitcom gefilmd in documentairestijl: de personages geven commentaar in de camera. De familie van Jay (Ed O’Neill, eerder vader in Married with Children) omspant drie gezinnen. Enigszins baanbrekend in de VS wegens de niet-traditionele gezinnen, zoals een homostel met een adoptiedochter. Hier op RTL 5.

8. The Voice

NBC, 14 miljoen kijkers.John de Mols grootste succes sinds Big Brother is ook in de VS een hit. De coaches: popzangeres Christina Aguilera, rapper Cee Lo Green, singer-songwriter Adam Levine en countryzanger Blake Shelton.

9. Criminal Minds

CBS, 13,3 miljoen kijkers.Politieserie over een team recherchepsychologen. Besteedt meer aandacht aan de misdadiger dan de misdaad. Ook bij Veronica.

10. 60 Minutes

CBS, 13 miljoen kijkers.Een soort Nieuwsuur dat al vanaf 1968 bestaat. Anders dan hier, waar het Achtuurjournaal altijd in de top-3 staat, halen de Amerikaanse nieuwsrubrieken niet eens de top-10. De journaals van de grote zenders (CBS, NBC, ABC) halen zes tot acht miljoen kijkers.

Top 10 gebaseerd op gemiddelde kijkcijfers van de laatste twee maanden. Bron: Nielsen