‘Amerikanen verwachten minder van hun baas’

Derk Lemstra (47) is partner bij advocatenkantoor Stibbe. Hij woonde in zijn loopbaan voor drie langere periodes in New York.

Foto Maurice Boyer

New York

„De energie en het positivisme die de stad en de New Yorkers uitstralen is geweldig. Voor Amerikanen is het glas altijd halfvol; het heilige doel is om dat glas vol te krijgen. Als het kapot gaat, begin je opnieuw. De energie die de stad geeft, neem je mee. Die probeer ik vast te houden.”

Crisis

„Nog steeds doe ik bij Stibbe zaken met de Verenigde Staten. De economische crisis heeft effect op Wall Street. Men is veel voorzichtiger geworden, kijkt langer naar mogelijke transacties. Ook de financiële instellingen ondervonden grote gevolgen. Nu komen er bijvoorbeeld vragen over versterking van het kapitaal van banken zelf.”

Eigenwijs

„Advocaten zijn eigenwijze mensen. Je neemt niet automatisch aan wat anderen tegen je zeggen. Je bent kritisch. Klopt dit? Dat geldt ook voor de advocaten en notarissen waarmee ik samenwerk: eigengereidheid waardeer ik niet, eigenwijsheid wel. Soms zijn mensen te veel bezig met hun eigen omgeving. Dat moet je dan bespreekbaar maken.”

NYSE Euronext

„De geplande fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse was een prachtige zaak. Het vormde een uitdaging om verschillende omgevingen, met diverse culturele en technische aspecten samen te brengen in één beurs. Ik gaf advies over de manier waarop de kapitaalmarkttransacties gestructureerd zouden kunnen worden. Veertien maanden van hard werken leverden niet het gewenste resultaat op, maar lieten ook geen grote kater achter. Soms gaan zaken niet door vanwege besluiten die buiten je invloedssfeer liggen.”

Verschil

„Amerikanen verwachten veel minder van hun werkgever of van de overheid. Ze voelen zich meer verantwoordelijk voor het eigen succes dan Nederlanders. Het zou mooi zijn als wij hier iets minder zouden wachten tot iemand anders komt vertellen hoe we iets moeten doen.”

Dot-combubbel

„Mijn tweede periode in Amerika viel samen met het klappen van de dot-combubbel. Alles kon, en dat was toen ineens voorbij. En juist op het moment dat de beurs weer wat tot rust leek te komen, volgde 9/11. Juist daardoor kwam de ware Amerikaanse mentaliteit bovendrijven: gewoon doorgaan. Externe factoren mogen nooit vertaald worden naar interne twijfel.”

Motto

„In 1994 werkte ik in New York bij Stibbe samen met een van de partners. Er zijn drie soorten mensen, zo leerde hij me: mensen die zorgen dat er dingen gebeuren, mensen die toekijken en mensen die vragen wat er is gebeurd. Je zult niet altijd tot de eerste groep behoren, maar probeer het op zijn minst. Dat streef ik graag na.”

Terug

„Ik kan nu niet terug naar Amerika. Dat hebben we de kinderen beloofd. Ze zitten in een leeftijd dat we ze niet uit hun omgeving weg willen halen. Toch sluit ik niet uit dat we ooit nog gaan. Mijn vrouw en ik zijn verliefd geworden op de stad. Ik denk nog vaak terug aan het moment dat onze oudste dochter was geboren. Vanuit het ziekenhuis reden we op een lentedag over Fifth Avenue, terwijl de Japanse kersenbomen in bloei stonden. Prachtig.”