Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Amerika en de rest van de wereld

Wetenschap overstijgt grenzen – maar in sommige landen gebeurt dat meer dan in andere. Europese wetenschappers werken vaak samen met buitenlandse collega’s. Meer dan de helft van hun artikelen heeft een internationale co-auteur. Amerika en China blijven in dat opzicht achter, waarschijnlijk omdat zij binnen de eigen landsgrenzen gemakkelijker een geschikte co-auteur te vinden. Immers, instituten en universiteiten genoeg.

Niet echt verrassend is dat onderzoekers uit de Verenigde Staten tussen 2001 en 2011 de meeste artikelen publiceerden. Wel indrukwekkend is hun absolute productie: maarliefst 3 miljoen artikelen hebben ze geschreven. Dat is bijna net zo veel als Chinezen, Duitsers, Japanners en Britten in diezelfde periode samen publiceerden. Amerikaans onderzoek wordt ook goed geciteerd, gemiddeld zestien keer per artikel. Alleen Zwitserse artikelen doen het beter. Nederlands staat als het om citaties gaat op de derde plek.