1. Alle kanten belichten

Amerikanen leven in verschillende werelden. In progressieve en conservatieve media worden diametraal tegenovergestelde waarheden verkondigd, zonder in te gaan op argumenten van de tegenpartij.

Volgens John Gable wordt deze trend versterkt door zoekmachines en sociale netwerken: „Mensen krijgen gepersonaliseerde zoekresultaten en lezen artikelen die worden aangeraden door vrienden. Daar wordt je wereld kleiner van, in plaats van groter.”

Gable is oprichter van de website Allsides.com, waar artikelen van linkse, rechtse en neutrale nieuwsbronnen over hetzelfde onderwerp bij elkaar worden geplaatst. Zo kan je in één oogopslag zien hoe in het hele politieke spectrum wordt gedacht over onderwerpen als abortus, belastingen en gezondheidszorg.

Tijdens de verkiezingen maakte de site bij ieder debat tussen de kandidaten een overzicht van verschenen artikelen. „Alleen al door de koppen te scannen krijg je een beter beeld van het debat dan wanneer je één van de analyses leest”, aldus Gable.

Voor zijn site ontwikkelde hij een methode om partijdigheid te detecteren: vrijwilligers testen eerst hun eigen politieke kleur, en kunnen vervolgens artikelen op de site beoordelen. Gable: „Hoe meer mensen meedoen, des te duidelijker wordt hoe een artikel zich verhoudt tot de publieke opinie.”

De site bestaat sinds twee maanden en is nog in ontwikkeling. Tot nu toe waren er enkele tienduizenden bezoekers ontvangen, en dat is weinig.

„Het mooiste zou zijn als Google en Bing onze site oppikken in hun algoritmes”, zegt Gable. „Zodat je niet alleen de meest populaire artikelen krijgt gepresenteerd of artikelen die het beste aansluiten bij eerdere zoeksresultaten, maar een zo volledig mogelijk overzicht.”