Zelfs Elsevier vindt dat Samsom uitstekend heeft onderhandeld

Voor de opiniebladen kwam het regeerakkoord op een lastig tijdstip. De Groene pakt het grootst uit. „Compromis is geen vies woord.”

Ochtendkranten hebben het aanstaande woensdag: bij hun deadline is nog lang niet duidelijk wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat winnen, maar bij verschijning is er wel een winnaar. De opiniebladen hadden het deze week. Maandagmiddag waren Rutte en Samsom er met hun regeerakkoord. Zo’n beetje op het moment dat de bladen sluiten. Die missen dus de opwinding rond Rutte II: het gedoe over de ziektekostenpremies dat toch wel ‘het ding’ van deze week is.

Wat doen de bladen met het nieuwe kabinet?

Vrij Nederland zowat niets. Geen letter op de cover over Rutte II, maar „Het taboe van Obama”: diens zwijgen over „de rassenkwestie”. Elsevier heeft groot op de omslag De Beste Ziekenhuizen. Onderop: „Hoe PvdA won. Werkende Nederlanders slechter af met Rutte II”, een ingetogen variant op ‘de klos’ van De Telegraaf. Het grootst pakt De Groene Amsterdammer uit. „De veertigers aan de macht. Revanche op het falen van de politiek”, staat voorop, met een tekening van Samsom, Dijsselbloem, Asscher en Rutte. Maar het lijkt erop dat De Groene het veertigersverhaal op het allerlaatste moment uit het blad heeft gemikt voor een actueel stuk: „Twee heren die revanche willen” (die twee heren zijn dan Rutte en Samsom). Waarin Aukje van Roessel de simpele maar zeer terechte opmerking maakt dat het breken van ‘verkiezingsbeloftes’ niet direct kiezersbedrog is. Wie dat wel denkt, „moet zich afvragen of hij weet wat democratie betekent”. „Compromis is dus geen vies woord.” Vervolgens verwijst ze naar de VS. Dat partijen elkaar daar het licht in de ogen niet gunnen „heeft het aanpakken van de gigantische staatsschuld onmogelijk gemaakt”.

Als het gaat om compromissen, heeft Samsom gewonnen, stelt Elsevier. „Natuurlijk heeft ook de PvdA concessies gedaan, maar die lijken over het algemeen minder structureel dan die van de VVD.” Syp Wynia, de politiek commentator: „Samsom heeft uitstekend onderhandeld.”

Ook al heeft Vrij Nederland een Rutte II-loze voorpagina, binnenin toch wel een klein beetje aandacht voor het nieuwe kabinet, vooral voor de minister van Defensie („Wie wordt er niet vrolijk van de brede lach van Jeanine Hennis?”, waarna de tip volgt om te googelen op ‘Jeanine Hennis kotsen’). Ook de vicepremier krijgt van VN veel lof, want hij was zo geweldig als co-referent tijdens een of andere lezing in Amsterdam: „Lodewijk Asscher stal de show.”

De Groene heeft ook al lof voor Asscher, hij was zo geweldig tijdens een of andere lezing in Den Haag. „Zonder papier, ontspannen over het podium lopend, nam hij de zaal mee in zijn ideeën over verheffing.”

En Elsevier? „Als wethouder van Financiën faalde Asscher.” Hij schreef „weinig visionaire boekjes”. En: „Het gejubel over Asscher is voorbarig.” Een klein zeurstukje van nog geen 250 woorden, dus een beetje kort-door-de-bochterig, maar verfrissender dan dat gejubel.

U wilt geen politiek? Lees dan Elsevier voor de problemen bij beschuitgigant Bolletje („winst Bolletje verkruimeld”), De Groene voor een stuk uit de VS over de Kunsthal-roof („een daad van kunstkritiek”) en VN voor een interview met Yoeri Albrecht, oud-VN-redacteur, nu Balie-directeur. Zijn theorie, pardon „speculaties”: Theo van Goghs moordenaar werd „gerund door de politie of inlichtingendienst”. Hij mocht het voor VN niet uitzoeken; oud-hoofdredacteur wijlen Gerard van Westerloo hield politie en stadsbestuur de hand boven het hoofd. Zegt Albrecht. „Ik vond het een heel, heel heftige tijd.”