Wist u dat olifanten konden praten? Het bewijs!

Zookeeper Kim Jong-kap feeds 22-year-old Asian elephant Koshik at South Korea's largest amusement park Everland in Yongin, about 50 km (31 miles) south of Seoul November 2, 2012. The Asian elephant named Koshik can imitate human speech, saying words in Korean that can be understood by speakers of the language, researchers from the University of Vienna say. Koshik was the only elephant living at the Everland Zoo in South Korea for about five years in his youth, with only people for company during an important phase for bonding and development. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: ANIMALS SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY) Koshik en zijn verzorger Kim Jong-kap hebben in de loop der jaren een bijzondere band opgebouwd en communiceren met enkele menselijke woorden. Foto Reuters / Kim Hong-Ji

Wie dacht dat de papegaai een van de weinige dieren was die menselijke woorden kunnen nabootsen, komt bedrogen uit. Koshik, een olifant in de Zuid-Koreaanse dierentuin Everland in Yongin, heeft na jarenlang contact met zijn verzorgers zichzelf een aantal woorden aangeleerd.

Wetenschappers stonden voor een raadsel en hebben zich sinds enkele jaren beziggehouden met de woordenschat van Koshik. De leergierige olifant plaatst het einde van zijn slurf op zijn tong of mond en brengt bezoekers zodoende een groet (“choah” - goed) of maakt duidelijk dat het tijd is voor een dutje (“nuo” - slapen).

Volgens het team van Zuid-Koreaanse en Europese wetenschappers is deze manier van ‘praten’ een alternatief voor de menselijke spraakmethode, omdat olifanten hun lippen niet zoals wij kunnen gebruiken. De onderzoekers zijn er echter nog niet achtergekomen hoe de Aziatische olifant zijn eigenwijze manier van spreken heeft ontwikkeld.

“De enige sociale contacten van Koshik zijn die met zijn verzorger. Wij denken dat hij de woorden herhaald om vertrouwensbanden te smeden”, verklaart dierenarts Oh Suk-Hun.

Verzorger Kim Jong-Gap kan zich wel vinden in die verklaring. “Ik heb gedurende een maand in een slaapzak bij Koshik geslapen toen ik me over hem ontfermde, ik denk dat dat de reden is dat we zo close zijn dat hij zelfs mijn stem begint na te doen.”

    • Dirk Wijnand de Jong