Werkloosheid stijgt licht, maar blijft onder de acht procent

Vrijwilligers van het campagneteam van Obama bellen kiezers op in Lorain, Ohio. De werkloosheidscijfers van vandaag konden de race om het Witte Huis sterk beinvloeden, maar de kleine verschuiving (+0,1 procent) lijkt voor beide kampen geen enorme opsteker of domper te zijn. Foto Reuters / Eric Thayer Vrijwilligers van het campagneteam van Obama bellen kiezers op in Lorain, Ohio. De werkloosheidscijfers van vandaag konden de race om het Witte Huis sterk beinvloeden, maar de kleine verschuiving (+0,1 procent) lijkt voor beide kampen geen enorme opsteker of domper te zijn. Foto Reuters / Eric Thayer

Obama of Romney? De twee liggen volgens peilingen nek-aan-nek, maar beiden zullen hebben uitgekeken naar de werkloosheidscijfers die vandaag naar buiten kwamen. Het percentage ging iets omhoog: van 7,8 naar 7,9 procent.

Vorige maand bezorgden de werkloosheidscijfers Obama een welkome opsteker. Het werkloosheidspercentage daalde toen tot 7,8 procent, voor het eerst sinds vier jaar onder de 8 procent. Obama had toen net teleurstellend gepresteerd in het eerste debat met Romney, maar kon dit weer als een steun in de rug zien. Toch gaf het hem geen comfortabele voorsprong op Romney.

In oktober steeg de werkloosheid dus weer licht, naar 7,9 procent. Er kwamen 171.000 banen bij, tegenover 114.000 in september. Het percentage van 7,9 is iets hoger dan bij het aantreden van Obama in januari 2009, toen het op 7,8 procent stond. In de tussentijd, gedurende Obama’s periode in het Witte Huis, was de werkloosheid altijd hoger dan 8 procent, totdat die ondergrens vorige maand pas weer doorbroken werd. Hier staat een grafiek met de ontwikkeling van de werkloosheid tussen 2008 en nu.

Democraten zeggen: we werken eraan. Republikeinen zeggen: laat ons het doen

De werkloosheid in de VS is ondanks de meevaller nog steeds hoog (op de lange termijn is een percentage van 5,8 procent gangbaar) en dat is een van de zwakste punten in de campagne van Obama. De Democraten zeggen dat het een erfenis is van George W. Bush en dat de economie wel degelijk opkrabbelt, al gebeurt het het langzaam. Volgens de Republikeinen zit de vork heel anders in de steel: de aanhoudende zwakke economie toont dat Amerika niet Obama, maar succesvol zakenman Romney nodig heeft.

Lovende woorden voor Obama van Bloomberg en Christie

Nadat Obama drie dagen lang zijn aandacht verlegde naar Sandy (maar ook dat was natuurlijk een vorm van campagne) gaan de twee kandidaten nu de laatste fase van de campagne in. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, schaarde zich gisteren achter Obama. Volgens Bloomberg heeft de manier waarop Obama de nasleep van de ramp aangepakt heeft, laten zien dat hij de meest geschikte kandidaat is. Ook Romney-aanhanger Chris Christie, gouverneur van New Jersey, had lovende woorden voor Obama’s reactie op Sandy.

In de laatste dagen voor de verkiezingsdag gaan de kandidaten allebei de acht swing states af: de staten waar het nog beide kanten op kan vallen en die dus cruciaal zijn voor wie er wint. Obama begon gisteren in Wisconsin, deed Nevada en Colorado aan en eindigde de dag in Ohio. Romney voerde de hele dag campagne in Virginia.

    • Peter Zantingh