Wereldbank hervat na 25 jaar hulp aan bewind Birma

De Wereldbank heeft gisteren voor het eerst in 25 jaar kredieten goedgekeurd voor Birma. Het is een nieuw bewijs dat de internationale gemeenschap vertrouwen heeft in de hervormingen die president Thein Sein in gang heeft gezet, ook al heeft het prestige van de regering juist de laatste maanden weer deuken opgelopen door bloedige etnische onlusten in het westen van het land.

De Wereldbank stelt Birma 80 miljoen dollar ter beschikking voor projecten op het platteland. Het is de bedoeling dat nog eens nieuwe kredieten van 165 miljoen dollar volgen. Voorwaarde is wel dat Birma eerst oude schulden van 400 miljoen dollar aflost. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal is Japan echter bereid de Birmese autoriteiten op dit laatste punt de helpende hand te bieden.

Intussen hebben de Birmese autoriteiten mensen in de westelijke provincie Rakhine bevolen alle geweren, zwaarden en andere wapens binnen drie dagen in te leveren. Anders dreigen er sancties. Bij onlusten tussen leden van de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid van de Rohingya’s zijn volgens de regering sinds begin vorige week 89 mensen gedood. Hulpverleners menen dat het werkelijke aantal beduidend hoger ligt. Ruim 100.000 Rohingya’s zitten nu in vluchtelingenkampen. (AP, Reuters)