Weer eens wat anders

In this image released by the US Customs and Border Protection (CBP), a vehicle is seen stuck atop the US-Mexico border 14-foot (4.2-meter) fence on October 30, 2012, as it reportedly tried to cross into the US illegally. In a statement, CBP said its agents patrolling in the Imperial Sand Dunes discoverved the Jeep Cherokee. As agents arrived on scene, two subjects fled into Mexico, CBP said. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Customs and Border Protection" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = AFP

De achterbanden zijn de grens nooit overgekomen. Ze waren zo dichtbij. Het is weer eens wat anders: niet de grens over proberen te klimmen, maar eroverheen rijden. In een Jeep.

Agenten van de US Costums and Border Protection troffen deze auto gisteren aan, vastgepind op een grenshek dat Mexico van de Verenigde Staten scheidt. Ze zagen nog net twee personen over het hek verdwijnen, terug Mexico in.

Het zijn vermoedelijk smokkelaars. Met een provisorische oprit probeerden zij hun Jeep Cherokee over het veertien meter hoge hek te rijden, toen het chassis vast kwam te zitten op de spijlen. Jeep en oprit zijn beide door de grenswacht in beslag genomen.

Dagelijks wagen tientallen Mexicanen de gevaarlijke oversteek naar de Verenigde Staten. In totaal wonen er in de VS tussen de twaalf en dertien miljoen illegalen.

Volgens een berekening van The New York Times zijn ongeveer zes op de tien afkomstig uit Mexico. De meesten zijn vrijwel permanent op zoek zijn naar werk. Onder president Obama worden elk jaar zo’n 400.000 illegalen de grens over gezet – meer dan elke president voor hem sinds Dwight D. Eisenhower.