VVD-fractie steunt hoge zorgpremie

De nieuwe VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na afloop van de vergadering waarin de fractie instemde met het regeerakkoord.
De nieuwe VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na afloop van de vergadering waarin de fractie instemde met het regeerakkoord. Foto David van Dam

De VVD-fractie blijft achter het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie staan. Wel wil de partij met „maatwerk” voorkomen dat er „gekke uitschieters” ontstaan.

Dat heeft de nieuwe fractievoorzitter, Halbe Zijlstra, gisteravond laten weten na een meer dan vier uur durende vergadering, waarin de fractie de reacties van partijleden en kiezers op de zorgpremie besprak. Zijlstra zei dat het weliswaar een voor de VVD „pijnlijke maatregel” is, maar dat zijn fractie het regeerakkoord in zijn geheel blijft steunen.

Sinds de presentatie van het akkoord, afgelopen maandag, is er grote beroering ontstaan in de VVD over de maatregel, die een grote nivelleringsoperatie behelst. Midden- en hoge inkomens zullen volgens de plannen honderden euro’s per maand extra kwijt zijn aan zorgpremies, blijkt onder meer uit berekeningen van deze krant.

Verschillende VVD-prominenten en voorzitters van regionale Kamercentrales hebben kritiek op de plannen. Vanochtend keerde ook oud-partijleider Frits Bolkestein zich ertegen. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, noemt de maatregel „absurd en onacceptabel”. Een aantal leden is op internet een petitie begonnen voor een partijcongres, waar de achterban zich zou kunnen uitspreken over het regeerakkoord. De VVD-top heeft laten weten dat zo’n congres er niet komt. Wel organiseert de partij volgende week in alle Kamercentrales bijeenkomsten om de plannen toe te lichten. Vanavond geeft Rutte bij een vergadering voor lokale VVD-bestuurders tekst en uitleg.

Sinds het regeerakkoord is gepresenteerd hebben zo’n 200 van de 38.000 leden van de VVD hun lidmaatschap opgezegd, laat een woordvoerder van het partijbureau weten. De meesten van hen hebben dat gedaan om de inkomensafhankelijke zorgpremie.