Vinden katten écht altijd de weg terug naar huis?

Katten vinden altijd de weg naar huis terug, zo luidt een oude wijsheid. Toch zijn bomen geregeld bekleed met foto’s van vermiste katten. Klopt de wijsheid dan wel, vraagt Frederique uit Utrecht zich af.

Volgens bioloog en dierenvriend Midas Dekkers is het een fabeltje: „Een kat is geen postduif. Postduiven hebben een geheimzinnig zintuig voor het terugvinden van een plek, terwijl een kat het moet doen aan de hand van geursporen. Als hij buiten zijn territorium komt, is hij verloren.”

En in de stad is dat al snel het geval: „Daar zit hij binnen tien meter op het territorium van een andere kat. Dat komt hem duur te staan, tenzij hij zijn tegenstanders makkelijk omver kegelt. Hierdoor komen de meeste katten niet ver van huis. Doen ze dat wel, dan verdwalen ze en komen ze niet meer terug.”

En het verhaal dat katten van huis weglopen als het ze daar niet bevalt? Is dat ook een fabeltje? Dekkers, lachend: „Daar zou je bij het haardvuur eens een goed gesprek met je kat over moeten voeren”. Dan serieus: „Als ze hun territorium niet leuk vinden, kunnen ze inderdaad vertrekken. Maar dieren knijpen zich meestal in alle vier hun pootjes als ze een territorium hebben.”

Kattendeskundige Minky Spijkerman, al vijfenveertig jaar bezig met katten en in het bezit van een heus diploma op dat gebied, is het niet helemaal met Dekkers eens. „Er zijn verhalen bekend van katten die na jaren hun huis terugvinden. Een kat heeft een kaart van de omgeving in z’n kop staan. Zo vindt hij de weg terug.”

Ook Dekkers’ stelling dat katten zelden uit opstandigheid hun baasje verlaten, wordt door Spijkerman weersproken. „Ik krijg vaak e-mails van mensen die zeggen dat hun kat is weggelopen, omdat het eten ergens anders lekkerder is.” Verontrustend. Gelukkig heeft Spijkerman wel een tip voor de kattenbezittende lezer. Als je verhuist, moet je je kat zes weken binnen laten om aan de nieuwe geuren te wennen. Anders is de kans groot dat hij buiten verdwaalt. En een vermiste kat, zegt Midas Dekkers, is het ergste wat er bestaat.

Waarom zeggen we eh…? Het nieuwe boek met de beste next questions is uit en te koop via nrclux.nl (€12,50)

    • Floor Rusman