Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Van Rey liet zich omkopen door projectontwikkelaar’

Van Rey was een van de boegbeelden voor de VVD in het zuiden en tevens vastgoedmiljonair. Foto ANP / Marcel van Hoorn

VVD-politicus Jos van Rey wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat melden bronnen rond het corruptieonderzoek van justitie tegen de afgetreden senator en wethouder, meldt NRC Handelsblad.

Justitie wil tot nu toe niet zeggen wie behalve Van Rey verdacht wordt. Bronnen bevestigen aan NRC Handelsblad dat Van Pol de tweede verdachte is.

Het corruptieonderzoek van de rijksrecherche richt zich op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente waardoor Van Pol bevoordeeld zou zijn. Van Rey was daar als wethouder bij betrokken. Bekend is dat Van Rey regelmatig in de vakantievilla van Van Pol in Saint-Tropez verbleef en dat Van Pol geld overboekte naar Liba Adviesbureau BV. Dat bedrijf, op naam van de kinderen van Van Rey, financierde verkiezingscampagnes van VVD’ers, onder wie Van Rey.

verdachte transacties vorig jaar ook onderzocht

De verdachte transacties zijn vorig jaar ook bekeken door een onderzoekscommissie in opdracht van de gemeente. Dat gebeurde na krantenpublicaties over de innige band tussen Van Rey en Van Pol. De commissie signaleerde “een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling”. Van Rey mocht daarna van de gemeenteraad aanblijven als wethouder.

Het onderzoek betreft onder meer de verkoop in 2006 van gemeentegrond aan Casimir Vastgoed BV, en de aankoop in 2011 van een leegstaand kantoorpand van datzelfde bedrijf. In Casimir Vastgoed participeren Van Pol en aannemer VolkerWessels. Bij de taxatie van het pand was het makelaarskantoor betrokken waar de zoon van Van Rey werkt.

Projectontwikkelaar: niet bekend dat ik verdachte ben

VolkerWessels zegt “uit de media” van het onderzoek vernomen te hebben. “Onze betrokkenheid in Roermond is die van financier en bouwer”, aldus VolkerWessels.
Projectontwikkelaar Van Pol zegt dat hem “niet bekend” is dat hij verdachte is.

“Ik ben niet uitgenodigd voor een verhoor, noch zijn mij anderszins vragen gesteld door justitie. [...] Ik betreur het ten zeerste dat in diverse publicaties rondom het onderzoek mijn naam wordt genoemd en ik aldus ten onrechte in verband wordt gebracht met een corruptieonderzoek.”

Inval in huis van Van Rey

Justitie viel twee weken geleden binnen in het huis van Van Rey, de woningen van zijn kinderen en het stadhuis. Behalve van corruptie wordt Van Rey verdacht van het lekken van informatie uit de benoemingenprocedure voor een burgemeester naar partijgenoot Ricardo Offermanns. Offermanns nam ontslag als burgemeester van Meerssen en als voorzitter van de VVD Limburg.