Transport orka voor rechter

De rechtbank in Amsterdam doet over zes weken uitspraak over de vraag of de orka Morgan illegaal naar Tenerife is overgebracht. De Orka Coalitie, die gisteren haar zaak in de rechtbank bepleitte, vindt dat het ministerie van Economische Zaken de transportvergunning ten onrechte heeft verstrekt. De actieclub wil dat Morgan weer in het wild wordt uitgezet, voor de kust van Noorwegen. Als de rechter het transport ongeldig verklaart, wil de club een procedure starten tegen het dierenpark in Tenerife waar Morgan sinds november rondzwemt. Het Dolfinarium in Harderwijk liet weten het „klinkklare onzin te vinden dat volgens de Orka Coalitie de familie van Morgan zou zijn opgespoord”. „Niemand weet waar die orka’s zijn en er bestaat een minieme kans dat Morgan ze wel terugvindt”. Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee aangetroffen. (Novum)