'Toeristen mogen naar de Amsterdamse coffeeshop'

Dat zegt burgemeester Van der Laan. Maar volgens het ministerie van Justitie is hij te voorbarig.

Rotterdam. Voor buitenlandse toeristen blijft het mogelijk coffeeshops in Amsterdam te bezoeken. Het regeerakkoord biedt daar ruimte voor, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. Wel gaat Amsterdam harder optreden tegen drugstoeristen die overlast veroorzaken, onder meer door coffeeshops strenger te controleren.

Het nieuwe kabinet schrapt de wietpas die al in Zuid-Nederland is ingevoerd. In plaats daarvan moeten bezoekers een uittreksel uit het bevolkingsregister tonen. Voor buitenlanders is het bezoeken van een coffeeshop dan dus niet meer mogelijk. In het akkoord staat echter ook dat handhaving in overleg met gemeenten geschiedt en dat wordt aangesloten bij lokaal beleid. Amsterdam grijpt dit nu aan om coffeeshops voor toeristen toegankelijk te houden.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is Van der Laan voorbarig. Volgens een woordvoerder is „de inkt van het regeerakkoord nog niet eens droog, dus een precieze uitwerking is er gewoonweg nog niet”. Andere grote steden, zoals Maastricht en Nijmegen, blijven toeristen uit coffeeshops weren. „Maastricht telt jaarlijks 2,5 tot 3 miljoen coffeeshopbezoekers, waarvan 65 procent uit het buitenland komt”, zegt een woordvoerder van burgemeester Hoes van Maastricht. „Dat is anders dan in Amsterdam. Bij ons komen ze puur voor de coffeeshop.” NRC