Tilburg schrapt als eerste ledenlijst coffeeshops

Tilburg heeft besloten dat klanten van coffeeshops zich niet langer hoeven te laten registreren. Foto Hollandse Hoogte / Harry Heuts

In Tilburg hoeven bezoekers van coffeeshops zich voortaan niet langer te registreren. Burgemeester Peter Noordanus heeft dat vooruitlopend op de uitwerking van het regeerakkoord met politie en justitie kortgesloten.

Daarmee is Tilburg de eerste gemeente die de bekritiseerde wietpas bant. Ook wordt niet gecontroleerd op en handhavend opgetreden tegen bezoekers die geen identiteitsbewijs of uittreksel van het bevolkingsregister bij zich hebben, nodig om aan te kunnen tonen dat ze uit Nederland komen. Burgemeester Noordanus vindt dat overbodig, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, maar klanten van coffeeshops zouden in de toekomst wel een identiteitsbewijs of uittreksel moeten tonen. Coffeeshops reageerden afgelopen week al verdeeld op de plannen uit het akkoord. Sommige steden willen ook wiet blijven aanbieden aan toeristen. Gisteren meldde burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam dat het voor buitenlandse toeristen in de hoofdstad in ieder geval mogelijk blijft om coffeeshops te bezoeken.

Volgens de huidige plannen is de wietpas vanaf 1 januari in heel Nederland verplicht, terwijl die in de zuidelijke provincies al eerder is ingevoerd.

    • Dirk Wijnand de Jong