Tientallen ambassades met sluiting bedreigd

Den Haag. - Tientallen Nederlandse ambassades in het buitenland worden met sluiting bedreigd. Dit is een gevolg van het regeerakkoord van VVD en PvdA. De werkgevers zijn fel gekant tegen het plan van het aanstaande kabinet om fors te bezuinigen op Nederlandse ambassades. „Dit is een uiterst slechte zaak. We moeten het als Nederland juist van de export hebben. Daarvoor is meer economische diplomatie nodig’’, zegt VNO-NCW voorzitter Wientjes in een reactie op de afspraak in het regeerakkoord dat vanaf 2015 voor een bedrag van 40 miljoen zal worden gekort op ambassades en consulaten. Landen als Turkije en Groot-Brittannië hebben deze week juist aangekondigd hun ambassadenetwerk uit te breiden.

Ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken vrezen voor het opheffen van tientallen posten. Want los van de in het regeerakkoord apart genoemde buitenlandse vestigingen wordt het ministerie op termijn ook nog een algemene korting van 60 miljoen euro opgelegd. Dit bedrag zal deels eveneens bij de buitenlandse posten moeten worden gehaald.

Het nu vertrekkende kabinet bezuinigde ook al op het zogeheten ‘postennetwerk’. Daarbij ging het om tien ambassades in Afrika en Latijns Amerika. Ambassades elders werden ingekrompen. In totaal gaat het om 300 formatieplekken van uitgezonden ambtenaren. Deze operatie leverde 66 miljoen euro op.

Volgens werkgeversvoorzitter Wientjes heeft vooral het midden- en kleinbedrijf belang bij vertegenwoordigingen van Nederland in het buitenland. „De exporterende bedrijven hebben zich van groot tot klein geclusterd in topsectoren die belang hebben bij versterking van de buitenlandse posten”, zei hij vanmorgen desgevraagd.

Ambtenaren op het ministerie maken zich „grote zorgen” over de bezuinigingen, zegt voorzitter Joost Flamand van de belangenorganisatie van het departement. Volgens hem wordt het departement door een „enorme ingreep” getroffen.

    • Huib Modderkolk
    • Mark Kranenburg